Kinderziektes
Is je kind ziek? Als ouder heb je meestal goed door wanneer je kind zich niet zo lekker voelt. Het is bijvoorbeeld wat bleker dan normaal of gedraagt zich anders. In deze blog vertellen we je over een aantal veel voorkomende kinderziekten, waar je op moet letten als je kind ziek is en wanneer je contact op moet nemen met de huisarts. Om meer over een bepaalde klacht of kinderziekte te lezen, kun je onderaan deze pagina op een van de blogs klikken.
Veelvoorkomende kinderziekten / klachten bij kinderen
Iedereen wordt wel eens ziek, maar kinderen lijken soms wel non-stop verkouden. Dat is ook niet zo gek. Kinderen hebben over het algemeen minder weerstand dan volwassenen. Jonge kinderen zijn nog maar met weinig verschillende virussen in aanraking gekomen, waardoor ze dus vatbaarder zijn voor ziekten. Iedere keer dat je kind ziek is, bouwt het dus een stukje meer weerstand op. Daarnaast zijn er ook een aantal ziekten die met name kinderen krijgen, omdat je ze maar één keer in je leven kunt krijgen. Vijf veelvoorkomende ziekten bij kinderen zijn:
- Waterpokken;
- krentenbaard;
- vijfde ziekte;
- zesde ziekte;
- roodvonk.
Andere veel voorkomende klachten die kinderen, net als volwassenen, kunnen hebben zijn: verkoudheid, griep, hoesten, oorpijn, keelpijn, buikpijn, hoofdpijn, overgeven, diarree en koorts.
Zeldzamere kinderziekten / klachten
Een aantal zeldzamere kinderziekten zijn bof, mazelen, rode hond en kinkhoest. Tegen deze kinderziekten worden kinderen in Nederland ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma. Daarom komen deze ziekten nu veel minder vaak voor in Nederland. Onder het Rijksvaccinatieprogramma vallen diverse vaccinaties die samen beschermen tegen 12 verschillende, ernstige infectieziekten. Ouders/verzorgers ontvangen diverse brieven met daarin de informatie, adres en tijdstip voor de vaccinaties van hun kind.
Kinderziekten met vlekjes
Van een aantal kinderziekten kan je kind ook vlekjes krijgen. In de meeste gevallen zijn kinderziekten met vlekjes besmettelijk. Je kind kan koorts krijgen en vaak verkoudheidsklachten, en meestal gaan ze vanzelf en volledig over. Soms kunnen ze voor zwangere vrouwen wel een gevaar vormen, vooral als de vrouw niet is gevaccineerd of de ziekte zelf nooit gehad heeft. Klik op de kinderziekte om meer over deze ziekte met vlekjes te lezen:
- Waterpokken;
- vijfde ziekte;
- zesde ziekte;
- roodvonk;
- hand-, mond- en voetziekte;
- rode hond;
- mazelen.
Wat kan ik zelf doen als mijn kind ziek is?
Voelt je kind zich niet lekker? De volgende tips en adviezen zorgen voor een sneller herstel:
- Je kind hoeft niet in bed te blijven. Breng het naar bed als je kind aangeeft te willen slapen.
- Zorg dat je kind genoeg drinkt. Eten is minder belangrijk. Regelmatig kleine slokjes drinken is prima.
- Geef je baby gewoon borst- of flesvoeding zoals normaal, je hoeft dit niet te verdunnen.
- Heeft je kind veel diarree of moet het vaak overgeven ? Je kunt het eventueel ORS-junior geven, om uitdroging te voorkomen.
Waar moet ik op letten als mijn kind ziek is?
Als je kind zich ziek voelt, is het goed om het wat extra in de gaten te houden. In de meeste gevallen voelt je kind zich na een paar dagen tot ongeveer een week weer beter. Houd de klachten van je kind goed in de gaten, zodat je indien nodig de huisarts kunt bellen. Let onder andere op de volgende klachten om in te schatten of je kind erg ziek is:
- Koorts: een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger, bij voorkeur gemeten via de anus. Koorts betekent dat het lichaam van je kind een infectie probeert te bestrijden. Hoge koorts betekent niet direct dat je kind heel ziek is, dit hangt af van de andere klachten van je kind.
- Benauwdheid, snel ademen of geluiden maken bij het ademen.
- Sufheid: moe of hangerig zijn is normaal als je kind ziek is. Als je kind daarnaast gewoon reageert zoals je gewend bent, hoef je je niet druk te maken over sufheid.
- Ontroostbaar huilen of blijven kreunen: iets huileriger dan normaal is niet zo gek als je kind ziek is. Probeer zelf rustig te blijven, neem je kind in de armen, probeer het af te leiden en geef het wat extra aandacht.
- Blauwe lippen of een bleek-grauwe huidskleur.
- Te weinig drinken of plassen: het is heel belangrijk dat je kind genoeg drinkt, met name als het ziek is. Anders loopt het risico op uitdroging. Eten is minder belangrijk.
- Rode vlekjes waarvan de kleur niet verbleekt als je op de vlekjes drukt.
- Overgeven en/of diarree.
- Pijn op een specifieke plek (bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, oorpijn of keelpijn).
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie