Koortsstuip bij kinderen: wat is het en wat moet je doen?
Een kind met (beginnende) koorts kan ineens een koortsstuip krijgen. De armen en benen van je kind worden dan eerst helemaal stijf, vervolgens beginnen ze flink te schokken. Een koortsstuip komt met name voor bij kinderen tussen de zes maanden en zes jaar oud. Het is best wel eng om mee te maken, maar gelukkig kan een koortsstuip bijna nooit kwaad. In deze blog lees je alles over wat je moet doen als je kind een koortsstuip heeft.
Spring snel naar:
- Wat is een koortsstuip?
- Hoe ontstaat een koortsstuip?
- Hoe ziet een koortsstuip eruit?
- Is een koortsstuip gevaarlijk?
- Wat kun je doen als je kind een koortsstuip heeft?
- Medicijnen voor als je kind een koortsstuip heeft
- Mijn kind heeft een koortsstuip gehad – wat nu?
- Wanneer contact opnemen met de huisarts als je kind een koortsstuip heeft?
Wat is een koortsstuip?
Een koortsstuip is een aanval die optreedt bij koorts . Zo’n aanval kan er voor elk kind anders uitzien. Meestal beginnen de armen en benen heftig te schokken. Koorts bij kinderen is een normale reactie van het lichaam op een kinderziekte . Het lichaam probeert met koorts een infectie door bacteriën of virussen te bestrijden. In sommige gevallen kan de (beginnende) koorts bij een kind tot een koortsstuip leiden. Dit komt het meest voor als kinderen ongeveer anderhalf jaar oud zijn. In Nederland hebben van de 100 kinderen zo’n twee tot vijf kinderen ooit een koortsstuip gehad.
Hoe ontstaat een koortsstuip?
De koortsstuip ontstaat vaak net als de koorts begint op te komen. Soms al voordat je merkt dat je kind koorts heeft. Het komt bijna niet meer voor als je kind al (hoge) koorts heeft. Dit komt omdat de koortsstuip wordt veroorzaakt door de plotselinge snelle stijging van de lichaamstemperatuur van je kind. Als je kind een koortsstuip krijgt, zegt dit niets over de ernst van het ziekzijn van je kind. Koortsstuipen zijn helaas niet te voorkomen, maar gelukkig kunnen ze bijna nooit kwaad.
Hoe ziet een koortsstuip eruit?
Als je kind een koortsstuip heeft, ziet dat er als volgt uit:
- Beide armen en benen van je kind verstijven;
- vervolgens beginnen de armen en benen heftig te schokken. Dit kan een paar minuten tot ongeveer vijftien minuten duren en gaat vanzelf weer over;
- sommige kinderen houden even op met ademen;
- na de koortsstuip is je kind meestal nog even suf;
- een uur later is je kind weer aanspreekbaar, helder en kijkt en reageert het weer zoals je gewend bent. Je kind kan wel nog een tijdje onrustig zijn en wat vaker moeten huilen.
Is een koortsstuip gevaarlijk?
Nee, een koortsstuip is gelukkig niet gevaarlijk. Kinderen overlijden niet aan een koortsstuip. Ook beschadigt koortsstuip de hersenen niet. Toch is een koortsstuip best wel eng om mee te maken. Het is dus begrijpelijk als je erg ongerust bent. Daarom is het belangrijk om onderstaande adviezen op te volgen.
Wat kun je doen als je kind een koortsstuip heeft?
Als je kind een koortsstuip heeft, moet je het volgende doen:
- Leg je kind op een zij, zodat het zich niet kan verslikken. Maak met een vinger de mond van je kind leeg;
- zorg ervoor dat je kind zich niet kan stoten of bezeren en nergens van af kan vallen;
- bel direct de huisarts, ook als het schokken weer gestopt is. De huisarts komt meestal naar je toe;
- check of je kind aan beide armen en benen of alleen aan één arm of been trekkingen heeft;
- blijf rustig.
Medicijnen voor als je kind een koortsstuip heeft
Een koortsstuip gaat vaak binnen een paar minuten voorbij. Soms kunnen de schokken een kwartier duren. Vaak is de koortsstuip dus al over voordat de huisarts bij je is. Als dat nog niet zo is, geeft de huisarts je kind soms een medicijn – diazepam – om de koortsstuip te stoppen.
Dit medicijn maakt je kind slaperig waardoor het langer dan een uur kan duren voordat je kind weer helder is. Soms schrijft de huisarts een recept voor diazepam uit, voor het geval je kind nog een koortsstuip krijgt. Lees de gebruiksaanwijzing goed door, zodat je precies weet wat je moet doen als je kind nog eens een koortsstuip krijgt. Krijg je kind hierna weer een koortsstuip? Bel ook dan meteen de huisarts.
Mijn kind heeft een koortsstuip gehad – wat nu?
Sommige kinderen krijgen maar één keer in hun leven een koortsstuip. Andere kinderen krijgen het vaker. Vanaf het moment dat je kind zes jaar is komen koortsstuipen niet meer voor. Er zijn helaas geen medicijnen die een koortsstuip kunnen voorkomen.
In de volgende gevallen is er bij een koortsstuip verder onderzoek nodig:
- Als je kind jonger dan zes maanden is of ouder dan zes jaar;
- als de schokken langer dan vijftien minuten aanhouden;
- als je kind niet aan beide armen of benen schokken heeft, maar alleen aan één been of arm;
- als je kind geen diazepam gekregen heeft én een uur na de koortsstuip nog niet helemaal helder is;
- als je kind een aantal dagen koorts heeft en tijdens deze periode meerdere keren een koortsstuip heeft;
- als je kind een aandoening van het zenuwstelsel heeft (gehad).
Wanneer contact opnemen met de huisarts als je kind een koortsstuip heeft?
Heeft je kind een koortsstuip? Bel direct je huisarts. Ook als het niet de eerste keer is of als de koortsstuip inmiddels weer over is. De huisarts komt bij je langs en helpt je verder.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.