Waterpokken bij kinderen: symptomen en tips
Krijgt je kind opeens jeukende vlekjes en blaasjes over het hele lichaam? Dan heeft je kind waarschijnlijk de waterpokken. Dit komt vaak voor, bijna elk kind krijgt een keer de waterpokken. Er is geen medicijn tegen. Je kind is vaak binnen tien dagen vanzelf weer beter. In deze blog vertellen we je alles over de waterpokken en geven we je adviezen voor als je kind de waterpokken heeft.
Spring snel naar:
Wat is waterpokken?
Waterpokken is een kinderziekte. Bijna iedereen krijgt als kind een keer de waterpokken. Een kind met de waterpokken krijgt over het hele lichaam vlekjes en blaasjes, die flink jeuken. Er is geen medicijn tegen de waterpokken, maar dat is gelukkig geen probleem. Je kind is vaak binnen tien dagen weer beter.
De waterpokken zijn besmettelijk, maar als je kind de waterpokken eenmaal gehad heeft is de kans héél klein dat hij of zij nogmaals de waterpokken krijgt. De antistoffen die je lichaam gebruikt om te herstellen van de waterpokken, blijven namelijk voor de rest van je leven aanwezig in je lichaam. Je kunt wel als volwassene soms gordelroos krijgen als je als kind de waterpokken hebt gehad.
Welke klachten horen bij de waterpokken?
Als je kind besmet is met de waterpokken, merk je dit aan de volgende symptomen. De symptomen ontstaan binnen drie weken na de besmetting:
- In het begin wordt je kind verkouden.
- Je kind krijgt over het hele lichaam jeukende blaasjes en vlekjes.
- Sommige kinderen krijgen koorts, zijn ziek en een beetje hangerig. Soms heeft je kind deze klachten al voordat de huiduitslag te zien is.
- Uiteindelijk drogen de blaasjes op de huid van je kind in tot korstjes. Die korstjes verdwijnen binnen tien dagen vanzelf.
Hoe ontstaan de waterpokken?
Waterpokken ontstaan door een besmettelijk virus dat gemakkelijk van de een op de ander wordt overgedragen. Als iemand met de waterpokken hoest of praat, komen besmette druppeltjes in de lucht terecht die iemand anders bijvoorbeeld weer inademt.
Het virus kan ook overgedragen worden als je het vocht uit een waterpokken-blaasje aanraakt. Dit geldt ook voor een volwassene die gordelroos heeft want dit is hetzelfde virus. Binnen drie weken ontstaan de eerste klachten. Een kind met de waterpokken kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot nadat de blaasjes zijn ingedroogd tot korstjes. Dit proces duurt zo’n tien dagen; je kind is dus ongeveer tien dagen besmettelijk.
Tips en adviezen bij waterpokken
Heeft je kind de waterpokken? Helaas is hier geen medicijn tegen. De volgende tips kunnen helpen om de komende tien dagen toch wat verlichting te bieden:
- Vertel je kind dat het niet moet krabben. Krabben lijkt verlichting te bieden, maar maakt de jeuk uiteindelijk alleen maar erger. Ook kunnen door het krabben infecties en kleine littekens ontstaan. Het helpt om de nagels van je kind kort te knippen en goed schoon te houden.
- Heeft je kind ook blaasjes in de mond? Dat kan pijn doen. Een koud drankje of waterijsje kan die pijn een beetje verzachten.
- Smeer een zink-lotion of koelende mentholgel op de vlekjes (let op: smeer niet op de wondjes!). Dit vermindert de jeuk en helpt de blaasjes sneller in te drogen. Je kunt deze lotion of gel gewoon bij de apotheek of drogist kopen. Hier heb je geen recept voor nodig. Is je kind jonger dan twee jaar? Dan mag je geen mentholgel gebruiken.
Moet ik mijn kind met waterpokken thuishouden?
Als je kind zich goed voelt, hoef je het niet thuis te houden. Je kind is twee dagen voordat de vlekjes en blaasjes op het lichaam ontstaan al besmettelijk voor anderen. Het heeft daarom niet zoveel zin om je kind thuis te houden van school of het kinderdagverblijf. Je kind heeft meestal al andere kinderen besmet.
Informeer bij de school of het kinderdagverblijf of zij bepaalde regels hanteren bij de waterpokken. Ga je vliegen? Informeer dan even bij de luchtvaartmaatschappij over de regels die zij hebben over de waterpokken.
Wanneer contact opnemen bij de huisarts bij waterpokken
In de meeste gevallen is het niet nodig om contact op te nemen met de huisarts als je kind de waterpokken heeft. Vaak geneest je kind binnen tien dagen vanzelf. Vanaf dat moment is je kind tegen de waterpokken beschermd. Het is heel zeldzaam om voor een tweede keer de waterpokken te krijgen.
In de volgende gevallen is het wel belangrijk om de huisarts te bellen:
- Als je kind met waterpokken jonger dan drie maanden is.
- Als je niet zeker weet of je kind de waterpokken heeft.
- Als je kind steeds zieker wordt en bijvoorbeeld moet overgeven, benauwd is, blijft huilen, weinig drinkt, suf wordt of na een paar dagen zonder koorts weer opnieuw koorts krijgt.
- Als je kind ouder is dan twaalf en de waterpokken krijgt.
- Als je zelf zwanger bent en contact hebt gehad met iemand die de waterpokken heeft én zelf nooit de waterpokken gehad hebt.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.