Roodvonk bij kinderen: symptomen en tips
Heeft je kind last van keelpijn, koorts en ruwe, rode huiduitslag? Dit kan roodvonk zijn. Een ziekte die het vaakst voorkomt bij kinderen tussen de drie en acht jaar oud. Gelukkig kan roodvonk geen kwaad en gaat het vanzelf weer over, vaak binnen ongeveer zeven en tien dagen. In deze blog vertellen we je alles over roodvonk, hoe je het kan herkennen en wat je ertegen kunt doen.
Spring snel naar:
Wat is roodvonk?
Roodvonk is een typische kinderziekte die bijna alleen maar voorkomt bij kinderen tussen de drie en acht jaar. Bij roodvonk krijgt je kind keelpijn, koorts en heeft het last van ruwe, rode huiduitslag. Oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen ook roodvonk krijgen, maar dat is erg zeldzaam. Roodvonk is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad. Het gaat binnen tien dagen vanzelf weer over, meestal zonder dat medicijnen nodig zijn.
Hoe krijg je roodvonk?
Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie, genaamd de streptokok. Deze bacterie kan ook andere klachten veroorzaken, zoals wondroos of keelpijn. Het is een besmettelijke ziekte die wordt doorgegeven als een besmet persoon praat, niest of hoest. Daarbij komen namelijk kleine druppeltjes vrij, die in de lucht terechtkomen en vervolgens op iemand anders terecht kunnen komen.
Wat zijn de symptomen bij roodvonk?
De symptomen die een kind met roodvonk heeft, verschillen afhankelijk van het aantal dagen dat je kind besmet is. Het verloop van de ziekte ziet er als volgt uit:
- Roodvonk begint met keelpijn, snel hoger wordende koorts (in sommige gevallen tot 40 ºC); minder eetlust; pijnlijke klieren in de hals; witte tong; overgeven en buikpijn.
- Na twee dagen ontstaat op de borst van je kind een rode uitslag die er ruw uitziet. De uitslag jeukt niet en verspreidt zich over het hele lichaam, met name naar de liezen en de oksels.
- Na drie dagen verandert de tong van je kind van wit naar rood, bobbelig en dik. Dit noemen we een frambozentong.
- Na drie tot vijf dagen daalt de koorts.
- Na acht dagen is de uitslag verdwenen.
- Na twee tot drie weken gaat bij sommige kinderen de huid vervellen. Dit gebeurt vooral bij de voeten en handen.
Wat kun je doen als je kind roodvonk heeft?
Roodvonk is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad. Het gaat binnen zeven tot tien dagen vanzelf weer over, zonder dat je daar medicijnen voor nodig hebt. De volgende tips kunnen de pijn wel wat verzachten:
- Zorg dat je kind regelmatig wat drinkt, op een dropje zuigt of een waterijsje eet. Het vocht verzacht de keelpijn. Je hebt geen speciale zuigtabletten nodig. Het is niet bewezen dat speciale zuigtabletten beter werken dan zuigen op een dropje of zuurtje.
- Geef je kind wat extra aandacht door samen een spelletje te doen of voor te lezen uit een boek. Dat leidt je kind af van de pijn.
- Je kind hoeft niet thuis of in bed te blijven, maar zorg wel dat het genoeg rust krijgt. Je kind mag ook gewoon naar de kinderopvang of naar school.
- Heeft je kind koorts? Zorg dan dat het dunne kleding draagt die losjes om het lichaam zit en geef het een lakentje in bed. Zo kan het lichaam goed de warmte kwijt. Heeft je kind het koud? Geef het dan tijdelijk een extra dekentje.
- Je kunt je kind paracetamol geven tegen de pijn. Volg goed de bijsluiter en lees hoeveel en hoe vaak je je kind paracetamol mag geven. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Geef de paracetamol op vaste tijden en niet pas als de pijn weer terug komt.
Sommige kinderziekten, zoals bijvoorbeeld de mazelen, krijgen de meeste mensen maar één keer. Voor roodvonk geldt dit helaas niet; je kind kan nogmaals roodvonk krijgen. Wel zijn de klachten dan minder erg dan de eerste keer, omdat er nog antistoffen in het lichaam van je kind aanwezig zijn.
Wanneer contact opnemen met de huisarts bij roodvonk?
Roodvonk kan over het algemeen geen kwaad en geneest meestal vanzelf binnen tien dagen. In de volgende gevallen moet je wel direct contact opnemen met de huisarts. Als je kind roodvonk heeft én:
- Heel benauwd is;
- erg ziek is;
- opvallend veel kwijlt;
- niet meer kan slikken of drinken;
- als de mond van je kind bijna niet meer open kan.
Ook in de volgende gevallen is het belangrijk om contact te leggen met je huisarts:
- Als je kind langer dan tien dagen ziek is;
- als je kind gedurende de dagen steeds zieker wordt;
- als je kind in de weken tot maanden nadat het roodvonk gehad heeft opnieuw ziek wordt én de volgende klachten heeft:
- Onrustige bewegingen;
- rode, dikke gewrichten;
- koorts;
- lusteloos;
- bleek is;
- roze plas heeft;
- dikke oogleden.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.