Veel Nederlandse apotheken zijn van maandag 23 t/m vrijdag 27 december gesloten door een landelijke staking. Houd hier rekening mee bij het aanvragen en ophalen van uw medicijnen. Heeft u met spoed medicijnen nodig? Neem dan contact om met uw eigen apotheek.
Herpes genitalis: wat is het, hoe krijg je het en wat kan je er tegen doen?
Heb je last van blaasjes rondom je geslachtsdeel of anus? Misschien ben je wel besmet met herpes genitalis. Naast dat dit vervelend en pijnlijk is, kun je het op jouw beurt ook weer doorgeven aan een ander. Herpes genitalis is namelijk een soa, ofwel seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt het krijgen wanneer je (onveilige) seks hebt of bijvoorbeeld wanneer je vrijt met iemand met een koortslip. Wat herpes genitalis precies is, hoe je het herkent en wat je ertegen kunt doen? Dat lees je in deze blog!
Spring snel naar:
Wat is herpes genitalis?
Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus veroorzaakt blaasjes rondom de geslachtsdelen en anus, de blaasjes lijken een beetje op die van een koortslip. Dat is niet geheel toevallig: een koortslip wordt namelijk veroorzaakt door hetzelfde herpesvirus. Niet iedereen die besmet is met het herpesvirus krijgt klachten. Dat is extra vervelend, omdat je het virus ook kunt doorgeven, als er geen blaasjes te zien zijn.
Welke symptomen geeft herpes genitalis?
Niet iedereen die genitale herpes heeft, ervaart klachten. Als je geen symptomen hebt, betekent dat helaas niet dat je niet besmettelijk bent. Krijg je wel klachten? Dan ontstaan die vaak ongeveer één week nadat je de infectie hebt opgelopen. De symptomen kunnen zijn:
- Blaasjes of zweertjes in, rondom of op de penis, vagina, mond of anus of op moeilijk zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond. De blaasjes gaan open en genezen zonder dat je hier littekens van krijgt;
- rode plekjes op de huid of de slijmvliezen rondom de geslachtsdelen, anus of mond;
- een branderig, pijnlijk of jeukend gevoel rondom de geslachtsdelen, anus of mond;
- pijn bij het plassen of poepen;
- de eerste keer dat je blaasjes krijgt kun je je ook ziek voelen, met spierpijn en koorts.
De blaasjes en klachten verdwijnen ongeveer drie weken na deze eerste aanval. Je lijkt dan genezen, maar helaas is niets minder waar. Het virus blijft in je lichaam en de blaasjes kunnen weer terugkomen. Vaak verdwijnen ze dan weer na ongeveer tien dagen. Er zijn een aantal triggers die kunnen zorgen dat het virus weer oplaait, bijvoorbeeld:
- Als je de griep hebt;
- als je ongesteld bent;
- als je gestrest bent;
- als je weerstand lager is.
Hoe krijg je herpes genitalis?
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus zit vooral in de blaasjes zelf, maar ook in het slijmvlies. Je kunt het virus overdragen wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt. Het virus kan zo op de penis, vagina, lippen of anus terecht komen.
Dit hoeft niet altijd tijdens de seks te gebeuren. Het virus kan ook met de hand of vingers worden overgedragen. In de blaasjes van een koortslip zit hetzelfde herpes simplex virus. Daarom kun je ook herpes genitalis krijgen wanneer je orale seks hebt met iemand die een koortslip heeft.
Voorkom herpes genitalis: vrij veilig
Je kent het gezegde vast wel: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk ook voor herpes genitalis. Alhoewel je herpes genitalis niet alleen tijdens het vrijen kan krijgen, blijft veilig vrijen een goed advies. Hiermee voorkom je namelijk ook andere soa’s. Veilig vrijen betekent:
- Gebruik een mannen- of vrouwencondoom tijdens de seks, zowel bij vaginale als anale als orale seks.
- Heb je een nieuwe vaste relatie? Doe beiden een soa test voordat je besluit om zonder condooms verder te gaan. Als je (nog) geen kinderen wilt, denk dan samen na over anticonceptie.
- Zorg dat je condooms bij je hebt als je (misschien) seks hebt en ga er niet van uit dat de ander dit regelt. Bedenk dat je altijd nee mag zeggen als jullie beiden geen condoom hebben.
- Zorg dat je niet hetzelfde condoom gebruikt als je wisselt van standje. Ga dus niet eerst met hetzelfde condoom in de anus en dan in de vagina.
Soa-test: herpes genitalis. Hoe werkt dat?
Neem contact op met de huisarts, als je denkt dat je misschien herpes genitalis hebt. Vaak is een echt onderzoek niet nodig, omdat de blaasjes en klachten makkelijk te herkennen zijn door de huisarts. Bij twijfel neemt de huisarts met een wattenstokje vocht uit de blaasjes af, dat in het laboratorium wordt onderzocht. Vaak krijg je de uitslag binnen een week.
Behandeling van herpes genitalis
Het herpes genitalis virus is helaas niet te genezen en blijft nadat je besmet bent altijd in je lichaam. Je kunt dan zogenaamde herpesaanvallen krijgen, waarbij de blaasjes of zweertjes weer op komen zetten. Deze gaan na een aantal dagen vanzelf weer weg. Je kunt dit proces soms ietsje versnellen door een crème als zinkoxidevaselinecrème of zinksulfaatvaselinecrème met een wattenstaafje op de blaasjes te smeren om de herpes-wondjes te verzorgen. Als je veel pijn hebt, kun je een paracetamol nemen.
Zorg dat je de blaasjes niet aanraakt om verdere besmetting te voorkomen. Per ongeluk toch aangeraakt? Was dan goed je handen.
Herpes medicatie
Heb je ernstige klachten? Neem dan direct contact op met de huisarts voor medicatie die het virus remt. Deze medicatie heeft alleen zin als deze binnen een paar dagen na de start van de klachten wordt gestart. Het is belangrijk om je (vaste) seksuele partner(s) op de hoogte te stellen van je herpes infectie. Zo kunnen jullie samen beslissen wat te doen. Gebruik bijvoorbeeld altijd een condoom en heb geen seks tijdens of vlak na een herpesaanval. Bij eventuele klachten wordt je partner dan ook niet onverwachts verrast.
Herpes en zwanger? Neem contact op met de huisarts
Ben je minimaal 34 weken zwanger en krijg je voor de eerste keer een herpes genitalis infectie met blaasjes? Neem dan direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
Er bestaat namelijk een risico dat je het virus tijdens de bevalling op de baby overdraagt. Hierdoor kan de baby na de geboorte een infectie van bijvoorbeeld de huid of ogen krijgen, maar in sommige gevallen ook een ernstige hersenontsteking. Je krijgt het advies een keizersnede te laten doen, om deze risico’s te verminderen.