Griep: de symptomen en wat te doen als het heerst
Lig je te snotteren op de bank en voelt je lichaam als een kacheltje? Je bent zeker niet de enige met griep. Gelukkig gaat de griep vaak vanzelf weer over, maar wat tips om het herstelproces te versnellen zijn altijd handig. Wil je weten wat de symptomen van griep zijn en wat je moet doen als je griep hebt? Lees dan snel verder.
Spring snel naar:
- Waardoor wordt griep veroorzaakt?
- Wat zijn de symptomen van griep?
- Hoe lang duurt griep?
- Wat moet je doen als je griep hebt?
- Hoe kan je besmetting voorkomen als de griep heerst?
- Wanneer naar de huisarts met griep?
Waardoor wordt griep veroorzaakt?
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en spuug. Door te praten, niezen en hoesten wordt het virus verspreid. Als je besmet raakt, dan komt het in je luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie. Daarna verspreidt het zich al gauw door de rest van je lichaam.
Je kan op twee manieren besmet raken:
- Als je het virus inademt. Als iemand met griep hoest, niest of praat, kun je het griepvirus van hen inademen.
- Wanneer het virus via je handen in je neus of mond komt. Geef je iemand met griep een hand, dan komt het virus aan je hand. Als je daarna met die hand aan je neus of mond zit, dan kun je het virus binnenkrijgen.
Wat zijn de symptomen van griep?
Bij griep wordt je plotseling erg ziek, meestal binnen een paar uur. Je krijgt last van:
- Hoge koorts (39 graden Celsius of hoger) en koude rillingen;
- hoofdpijn;
- spierpijn;
- keelpijn;
- hoesten.
Soms lijken griepverschijnselen op die van een zware verkoudheid. Wil je weten wat het verschil is? Lees dan de blog over verkoudheid. Denk je dat je koorts hebt? Lees dan onze blog over de symptomen van koorts.
Hoe lang duurt griep?
Griep gaat vaak vanzelf weer over, bij de één wat eerder dan bij de ander. Meestal verdwijnt de koorts en pijn binnen drie tot vijf dagen. Wel kan het wat langer duren voordat je je echt weer helemaal fris en fruitig voelt.
Wat moet je doen als je griep hebt?
- Neem rust! Mensen denken vaak dat rusten betekent dat je de hele dag in bed moet liggen. Dat hoeft niet per sé, maar mag natuurlijk altijd als je daar wel behoefte aan hebt. Rusten betekent vooral dat je lichamelijke inspanning vermijdt en dat je goed naar je lichaam luistert. Neem dus lekker een keer de lift in plaats van de trap en zeg je sporttraining voor vanavond een keertje af.
- Koortsvrij? Doe nog even rustig aan. Last gehad van koorts en is het nu eindelijk over? Top, maar dat betekent niet gelijk dat het griepvirus direct uit je lichaam verdwenen is. Neem als je koortsvrij bent nog een tot drie dagen rust en bouw daarna langzaam je lichamelijke inspanningen op.
- Drink, drink, drink. Je moet altijd voldoende drinken, maar vooral als je koorts hebt. Je zweet namelijk enorm veel als je koorts hebt, waardoor je veel vocht verliest. Met genoeg water drinken vul je dit vochtverlies gemakkelijk weer aan.
- Gebruik papieren zakdoekjes. Verkouden? Snuit je neus dan in papieren zakdoeken. Gooi deze ook na één keer gebruiken meteen weg. Wel zo fris!
- Slik paracetamol tegen de pijn. Tegen de koorts en pijn van het griepvirus kan je paracetamol nemen. Er bestaan geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen; antibiotica helpt dus niet tegen de griep. Waarom niet? Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. De griep is een virus.
Hoe kan je besmetting voorkomen als de griep heerst?
- Probeer zo min mogelijk je neus en mond aan te raken. De handeling is zo gemaakt, maar let goed op: via je neus en mond heb je het virus heel makkelijk te pakken.
- Was je handen regelmatig met zeep. Om de kans op het virus nog meer te verkleinen is het verstandig om je handen vaak schoon te maken met water en zeep.
- Hoest of nies hygiënisch. Hoest of nies altijd in je elleboog; in je handen is niet zo fris. Of houd bij het hoesten of niezen een zakdoek voor je neus of mond.
- Houd je huis schoon en fris. Maak dingen die je veel met je handen aanraakt regelmatig schoon, zoals deurklinken, kranen en de trapleuning. Zorg ook dat er elke dag frisse lucht in huis komt door de ramen open te zetten.
Wanneer naar de huisarts met griep?
Bel de huisarts als je griep hebt en:
- benauwd wordt;
- er veel slijm loskomt bij het hoesten;
- je je suf voelt;
- je heel weinig drinkt of plast.
Bij de meeste mensen gaat griep vanzelf over, maar sommigen kunnen wel ernstig ziek worden door griep. Bel daarom de huisarts als je griep hebt en:
- zestig jaar of ouder bent;
- een hart-of vaatziekte hebt;
- een longziekte hebt, zoals astma of COPD;
- een nierziekte hebt;
- suikerziekte (diabetes) hebt;
- weinig weerstand hebt, door een ziekte of medicijnen.
Heb je griep gehad? Bel dan de huisarts als je na een paar koortsvrije dagen toch weer koorts krijgt.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.