Veel Nederlandse apotheken zijn van maandag 23 t/m vrijdag 27 december gesloten door een landelijke staking. Houd hier rekening mee bij het aanvragen en ophalen van uw medicijnen. Heeft u met spoed medicijnen nodig? Neem dan contact om met uw eigen apotheek.
Bloedzuigers: wat zijn het en wat kun je er tegen doen?
Al wandelend door de jungle, kijk je even naar beneden. Wat zit daar nu aan je been? Het lijkt wel een grijs/zwart wormpje dat met een zuignapje aan je huid vast zit! Een bloedzuiger. Even schrikken natuurlijk, maar niets om je heel druk over te maken. In deze blog lees je wat je moet doen als zo’n vervelende bloedzuiger zich aan je heeft vastgehecht.
Spring snel naar:
- Wat zijn bloedzuigers?
- Waar kom je bloedzuigers tegen?
- Hoe kun je jezelf beschermen tegen bloedzuigers?
- Hoe verwijder je een bloedzuiger?
- Hoe behandel je de wond die door een bloedzuiger gemaakt is?
Wat zijn bloedzuigers?
Bloedzuigers zijn grijs/zwarte wormpjes die zich vastzuigen aan de huid om, je raadt het al, bloed te zuigen. Met een soort zuignapje, hechten ze zich vast aan je huid. Binnen een paar uur laten bloedzuigers vanzelf weer los. Heb je zo’n wormpje aan je been hangen? Dat is meestal wel even schrikken. Gelukkig kan het verder geen kwaad. Zorg wel dat je de wond goed schoonmaakt en afdekt.
Waar kom je bloedzuigers tegen?
Bloedzuigers bevinden zich vooral op vochtige plekken. Zowel in het water als op het land, in bijvoorbeeld de tropische jungle of een ander vochtig natuurgebied. Ben je van plan op reis te gaan naar gebieden waar je bloedzuigers tegen kunt komen? Lees dan vooral verder. We vertellen je hoe je jezelf tegen bloedzuigers kunt beschermen en wat je moet doen als je toch zo’n vervelende bloedzuiger vindt.
Hoe kun je jezelf beschermen tegen bloedzuigers?
Ga je naar een plek toe waar je mogelijk in contact komt met bloedzuigers? Bereid je dan goed voor met deze tips:
- Trek geen korte broek aan, ook al is het warm. Ga liever voor een lange broek, waarvan je de broekspijpen in je sokken stopt. Misschien niet zo charmant, maar dan geef je de bloedzuigers geen kans om zich aan je benen vast te zuigen.
- Als extra bescherming kun je je kleding inspuiten met DEET spray tegen insecten.
- Je kunt je ook verdiepen in insecten-werende kleding, zoals leech proof sokken. Dit zijn een soort plastic sokken, waar de bloedzuiger geen grip op kan krijgen. Een goedkoper alternatief: knip een gat in een plastic zak en trek die om je voet heen. Dat is helaas wel een beetje warm en zweterig.
Hoe verwijder je een bloedzuiger?
Als je een bloedzuiger ziet is je eerste reactie waarschijnlijk dat je ‘m zo snel mogelijk van je af wilt trekken. Dat is nu alleen juist net wat je níét moet doen. Hoe ga je de bloedzuiger wel te lijf?
- Plaats je nagel of een ander plat voorwerp op je huid dichtbij de bloedzuiger (niet er op!);
- schuif je nagel of het voorwerp onder de zuignap en maak deze los aan één kant;
- duw vervolgens met je nagel / het voorwerp over je huid tegen de zuignap aan, zodat de zuignap loslaat;
- het vacuüm van de bloedzuiger is nu verdwenen. Je kunt de bloedzuiger gemakkelijk van je huid af schuiven.
Wat je vooral niet moet doen? Houd geen vuurtje tegen de bloedzuiger aan en doe er geen azijn op. Alhoewel de bloedzuiger hierdoor loslaat, kan het zijn dat hij bacteriën in de wond achterlaat waardoor je wond kan gaan ontsteken.
Hoe behandel je een wond die door een bloedzuiger is gemaakt?
Als de bloedzuiger verwijderd is, of uit zichzelf heeft losgelaten, blijft een wond over. De wond behandel je op deze manier:
- Was de wond en ontsmet met Betadine of 70% alcohol;
- Dek de wond af met een verband of pleister.
Na ongeveer een week is de wond genezen. Wordt de wond pijnlijk en rood? Dan is het helaas geïnfecteerd. Neem in dat geval contact op met je huisarts.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.