Anticonceptie: welke voorbehoedsmiddelen zijn er?
Als je seksueel actief wordt of bent en (nog) niet zwanger wilt worden, is het belangrijk om je te verdiepen in anticonceptie. Om meer over een bepaalde anticonceptie te lezen, kun je onderaan deze pagina op een van de blogs klikken.
Wat is anticonceptie?
Anticonceptie, ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd, zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt als je seks hebt. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. Elk voorbehoedsmiddel werkt op een andere manier. Hierdoor kun je het voorbehoedsmiddel kiezen dat het best bij jouw wensen past.
Alle soorten anticonceptie
- Anticonceptiepil;
- anticonceptiepleister;
- anticonceptiering;
- condoom (voor mannen);
- condoom (voor vrouwen);
- hormoonspiraaltje;
- koperspiraaltje;
- minipil;
- pessarium;
- prikpil;
- sterilisatie.
Hoe kies ik mijn anticonceptie?
Er zijn zoveel verschillende soorten anticonceptie dat het niet gek is als je bij het maken van je keuze door de bomen het bos even niet meer ziet. Ieder voorbehoedsmiddel heeft voor- en nadelen. Er is geen één beste keuze voor anticonceptie, het is afhankelijk van jouw wensen en behoeften. De volgende vragen kunnen je helpen om een keuze te maken.
- Wil je hormonen gebruiken?
In sommige anticonceptie zitten hormonen. Dit heeft voor- en nadelen. Door de hormonen in de anticonceptie kun je bijvoorbeeld je menstruatie uitstellen, doet je menstruatie vaak minder pijn en is er minder bloedverlies. Maar de hormonen in anticonceptie hebben ook nadelen. Bijvoorbeeld stemmingswisselingen of pijn in je borsten. Daarnaast kunnen de hormonen ook trombose veroorzaken. Hierdoor zijn deze vormen van anticonceptie niet voor iedereen geschikt. Niet iedereen heeft last van deze bijwerkingen. - Hoe vaak wil je aan je je anticonceptie denken?
Sommige anticonceptie, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, moet je elke dag innemen. Het spiraaltje daarentegen, blijft 5 a 10 jaar zitten zonder dat je er verder aan hoeft te denken. Andere anticonceptie, zoals de anticonceptiering of anticonceptiepleister, zitten hier weer tussen in. Het is belangrijk om goed over deze vraag na te denken. Immers, als je denkt dat de kans groot is dat je je anticonceptie regelmatig vergeet, ben je een stuk minder beschermd met de anticonceptiepil, dan wanneer je het spiraaltje gebruikt. - Wat wil je met je menstruatie?
Sommige anticonceptie hebben invloed op je ongesteldheid. Met bijvoorbeeld de anticonceptiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering kun je je zelf bepalen wanneer je menstrueert, door de pil door te slikken als je dit wilt. Wanneer je het spiraaltje gebruikt, kan je ongesteldheid soms zelf helemaal wegblijven. Als je anticonceptie met hormonen gebruikt, heb je vaak een minder pijnlijke menstruatie en minder bloedverlies. - Hoe betrouwbaar is mijn anticonceptie?
Sommige anticonceptie zijn betrouwbaarder dan andere vormen. Hoe belangrijk je de betrouwbaarheid vindt, heeft invloed op je beslissing. - Wil je in de toekomst kinderen?
Als je in de toekomst misschien kinderen wilt krijgen, is het zinvol om een vorm van anticonceptie te kiezen waarbij dit mogelijk is. Wil je geen kinderen (meer)? Als je dit heel zeker weet, kun jij of je partner ook kiezen voor sterilisatie. Je hoeft daarna nooit meer aan anticonceptie te denken.
Anticonceptie en soa’s
De meeste anticonceptie beschermen je niet tegen soa’s. Alleen het condoom (zowel het vrouwen als het mannencondoom) geeft je die bescherming. Veel mensen kiezen er daarom voor om naast hun anticonceptie ook het condoom te gebruiken.
Bespreek voorbehoedsmiddelen met je huisarts
Wanneer je anticonceptie wilt gaan gebruiken, of je bent niet tevreden over je huidige vorm van anticonceptie, kun je hier altijd over in gesprek gaan met de huisarts. De huisarts helpt je kiezen tussen alle vormen. Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie