De pil: hoe werkt deze vorm van anticonceptie?

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland en voorkomt zwangerschap. Er zijn twee soorten pillen: de gewone pil en de minipil. De hormonen in deze pillen zorgen ervoor dat er geen eitje nestelt in je baarmoeder. Wil je weten hoe de pil precies werkt? Lees dan snel verder!

strip met anticonceptiepil wordt vastgehouden met op de achtergrond een blaadje met ta en een potlood

Hoe werkt de pil?

De  anticonceptiepil is een veilig middel om zwangerschap te voorkomen. De werking van de pil wordt verzorgd door hormonen. De minipil bevat alleen het hormoon progestageen. In de gewone pil zitten twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Deze stoffen hebben de volgende effecten:

  • Er komt geen eicel vrij.
  • Het slijm van je baarmoederhals wordt dikker, waardoor de zaadcellen van de man minder goed de baarmoeder in kunnen komen.
  • Je baarmoederwand wordt ongeschikt voor een eitje om in te nestelen.

Je slikt de pil elke dag voor drie weken, het liefst op een vast tijdstip. Daarna volgt de stopweek. In deze week wordt je ongesteld. Ook dan ben je beschermd tegen zwangerschap.

Het is belangrijk om te weten dat de pil je niet beschermt tegen soa’s. De anticonceptiepil is een heel betrouwbare methode om niet zwanger te worden, mits je hem niet vergeet in te nemen natuurlijk.

Beginnen met de pil

Als je voor het eerst wilt starten met de pil, moet je langs de huisarts. Zo kan de huisarts de anticonceptiepil voorschrijven die het beste bij jou en je lichaam past. De meest gebruikte anticonceptiepil is de Microgynon. Deze bestaat uit Ethinylestradiol en Levonorgestrel.

De pil werkt meteen tegen zwangerschap als je de eerste inneemt op de eerste dag van je menstruatie. Wanneer je de eerste pil op een andere dag inneemt, ben je nog niet meteen beschermd. Dan is de pil na zeven dagen betrouwbaar.

Wil je na je bevalling weer beginnen met de anticonceptiepil? Houd dan rekening met welke voeding je je baby geeft. Bij het geven van flesvoeding kun je na drie weken na de bevalling beginnen met de pil. Bij het geven van borstvoeding kun je na zes weken beginnen met het slikken van de anticonceptiepil. Let op: dit kan invloed hebben op de borstvoeding maar heeft verder geen invloed op de ontwikkeling van je kind. Neem bij twijfel contact op met de huisarts.

De pil doorslikken

Je kunt de pil ook doorslikken. Dat betekent dat je geen stopweek meer hebt. Op deze manier kun je je ongesteldheid uitstellen. Wanneer je je pil doorslikt, heb je vooral in de eerste maanden meer kans op tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen). Bij deze doorbraakbloedingen kun je het beste de pil gewoon doorslikken. De meeste pillen kun je ongeveer een jaar lang doorslikken zonder te stoppen. Wil je weten hoelang dat is voor jouw anticonceptiepil? Informeer hiernaar bij de huisarts.

De pil vergeten, wat nu?

De pil vergeten te slikken kan gebeuren, maar let voortaan wel wat beter op. Je bent namelijk het best beschermd tegen zwangerschap als je lichaam een regelmatige dosis van de werkzame stoffen binnenkrijgt. Wat moet je doen als je je pil vergeten bent in te nemen? Ga na hoe lang het geleden is sinds je inname van je laatste pil of je vaste tijdstip:

  • Is dat minder dan twaalf uur geleden? Neem dan je pil zo snel mogelijk in en ga daarna door met het innemen op je vaste tijdstip. Je bent nu nog gewoon beschermd tegen zwangerschap. Dit geldt voor zowel je eerste pil na de stopweek, als je 2e tot 21e pil.
  • Is het langer dan twaalf uur geleden sinds je laatste pil? Dan ben je minder goed beschermd tegen zwangerschap. Ben je de eerste pil na je stopweek vergeten? Neem je pil zo snel mogelijk in en ga daarna door met het innemen op je vaste tijdstip. Als dit meer dan 24 uur na je vaste tijdstip is, moet je even opletten: je bent dan niet meer beschermd tegen zwangerschap. Nadat je je pil zeven dagen achter elkaar hebt geslikt, ben je weer beschermd. Heb je seks tijdens deze zeven dagen? Dan kun je het beste aanvullende anticonceptie (een condoom) gebruiken.
Met deze tips vergeet je de pil niet
  • Slik je pil op een vast tijdstip, bijvoorbeeld elke ochtend bij je ontbijt of ‘s avonds na het tandenpoetsen.
  • Zet je wekker op dat tijdstip.
  • Gebruik een speciale app om het innemen van je pil bij te houden.
  • Zorg dat je pillenstrip op een zichtbare plaats ligt, bijvoorbeeld op je nachtkastje, naast je tandenborstel of op de keukentafel. Zo word je er meteen aan herinnerd.

Bijwerkingen van de pil

Wanneer je net gestart bent met de anticonceptiepil, kun je last krijgen van bijwerkingen. Meestal verdwijnen deze weer na een paar maanden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Grotere en/of gespannen borsten;
  • stemmingswisselingen;
  • minder zin in seks;
  • hoofdpijn;
  • misselijkheid;
  • gewichtstoename;
  • doorbraakbloedingen.

Bij het slikken van de anticonceptiepil verschillen de bijwerkingen per persoon. De één heeft er meer last van dan de ander. Sommigen merken helemaal niks.

Wat kost de pil?

Hoeveel je voor de anticonceptiepil betaalt, hangt af van je leeftijd en de soort pil. Tot je 21e wordt de pil vergoed vanuit je basisverzekering. Daarna betaal je je pil zelf. Ook zijn er prijsverschillen tussen de verschillende soorten pillen en merken. Gemiddeld kost de pil je 50 euro per jaar.

Vraag de huisarts om advies

Wanneer je voor eerst begint met de pil, moet je langs de huisarts. Hij of zij schrijft het eerste recept voor je uit. Het is altijd verstandig om advies te vragen als je nog twijfelt of de anticonceptiepil wel iets voor jou is. Ook als je nog niet weet welke pil bij jou past of als je meer wilt weten over de bijwerkingen, kan de huisarts je verder helpen. Heb je veel last van bepaalde bijwerkingen? Dan is het altijd goed om even contact op te nemen.