De anticonceptiering: de voor- en nadelen van de hormoonring
De anticonceptiering is een wat minder bekend voorbehoedsmiddel. Het is een soepele ring van ongeveer vijf centimeter groot die je in de vagina draagt. Welke soort anticonceptie het best bij je past, hangt af van wat je belangrijk vindt. In deze blog vertellen we je alles over de anticonceptiering.
Spring snel naar:
Wat is de anticonceptiering?
De anticonceptiering, ook wel hormoonring genoemd, is een soepele, plastic ring die je in je vagina draagt. De ring is ongeveer vijf centimeter groot. Je brengt de ring zelf in en deze kan drie weken blijven zitten. Na die drie weken draag je de ring zeven dagen niet. Dit is je stopweek; je wordt dan ongesteld. Je kunt er ook voor kiezen om direct een nieuwe ring in te brengen en je stopweek over te slaan. Hiermee stel je je menstruatie uit. Dit noemen we ook wel ‘doorringen’. Je kunt je ring niet hergebruiken; je brengt altijd een nieuwe ring in.
Hoe werkt de anticonceptiering?
In de anticonceptiering zitten twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Hiermee werkt de ring hetzelfde als de anticonceptiepil en de anticonceptiepleister. Het enige verschil zit hem in hoe de hormonen in je bloed komen. Met de anticonceptiering komen de hormonen via je vagina in je bloed terecht. Door het hormoon progestageen word je niet zwanger. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat je geen eisprong hebt en het slijm in je baarmoedermond dikker wordt. Hierdoor kan het zaad van de man daar minder goed doorheen komen en kan een eventueel bevrucht eitje zich niet vastmaken in je baarmoeder. Door het hormoon oestrogeen word je regelmatig ongesteld.
Hoe breng ik de anticonceptiering in?
Als je de anticonceptiering voor het eerst gaat gebruiken, breng je de ring in op de eerste dag dat je ongesteld wordt. Je bent dan direct beschermd tegen zwangerschap. Breng je de ring in tussen de tweede en vijfde dag van je menstruatie? Dan ben je niet direct beschermd. Gebruik in dat geval de eerste zeven dagen een condoom tijdens het vrijen.
Het inbrengen van de anticonceptiering gaat als volgt:
- Druk de ring samen.
- Duw de ring zo diep mogelijk in je vagina (één vinger diep). Je kunt hiervoor eventueel een applicator gebruiken. Als de ring diep genoeg zit, voel je ‘m niet meer. Het is niet belangrijk hoe de ring precies zit.
- Noteer in je agenda wanneer je de ring hebt ingebracht.
- Precies drie weken later haal je rond dezelfde tijd de ring weer uit je vagina.
- Nu kun je kiezen: of je kiest voor een stopweek: één week zonder ring, waarin je ongesteld wordt, of je brengt direct een nieuwe ring in. In het laatste geval wordt je niet ongesteld.
- Zorg dat je op tijd een nieuwe ring in huis hebt. Heb je een stopweek gehad? Breng de ring dan in binnen twaalf uur ná het juiste tijdstip.
Het kan zijn dat je de anticonceptiering voelt tijdens het vrijen. Dit kan geen kwaad. Als je dit vervelend vindt, kun je de ring maximaal drie uur verwijderen. Zorg dat je de ring binnen die drie uur weer terug plaatst. Als je de ring pas na drie uur terug plaatst, ben je zeven dagen niet beschermd tegen zwangerschap.
Hoe betrouwbaar is de anticonceptiering?
De anticonceptiering is erg betrouwbaar. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van de anticonceptiering heel klein is: van de 1.000 vrouwen die de anticonceptiering gebruiken, worden per jaar drie tot zeventig vrouwen toch zwanger. Dit komt omdat vrouwen de anticonceptiering niet altijd goed gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze vergeten op tijd een nieuwe anticonceptiering in te brengen. Belangrijk om te weten: de anticonceptiering beschermt je niet tegen soa’s.
Bijwerkingen van de anticonceptiering
De anticonceptiering heeft, net als veel medicijnen, een aantal bijwerkingen. Gelukkig heeft niet iedereen daar last van. Als je wel bijwerkingen hebt, verdwijnen deze meestal na de eerste maanden.
Mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiering zijn:
- Irritatie in je vagina en meer vaginale afscheiding. Dit kan geen kwaad;
- stemmingswisselingen;
- hoofdpijn;
- misselijkheid;
- zwaarder worden omdat je vocht vasthoudt;
- tussentijds bloedverlies;
- meer kans op trombose en hart- en vaatziekten. Die kans is nog groter als je ouder bent dan 35 jaar en rookt.
De voor- en nadelen van de anticonceptiering.
De anticonceptiering heeft, net als alle voorbehoedsmiddelen, een aantal voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op.
De voordelen van de anticonceptiering:
- Je hoeft maar een paar keer per maand aan je anticonceptie te denken.
- Je kunt zelf bepalen wanneer je ongesteld wordt, door de stopweek over te slaan.
- Je weet wanneer je menstrueert.
- De ring blijft betrouwbaar als je overgeeft of diarree hebt.
De nadelen van de anticonceptiering:
- Soms kun je de ring voelen tijdens het vrijen.
- Je kunt vergeten om een nieuwe ring in te doen.
- De ring beschermt je niet tegen soa’s.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.
Bekijk voor meer informatie ook onze blog over anticonceptie.