Last van keelpijn? Dit kan je er aan doen!
Te hard geschreeuwd tijdens een sportwedstrijd of een verkoudheidsvirus opgelopen? Het resultaat is dan vaak keelpijn. Meestal gaan de klachten binnen tien dagen vanzelf weer over, maar wat handige tips om de pijn in de tussentijd wat te verminderen kunnen nooit kwaad.
Tip 1: Drink regelmatig
Het is altijd goed om voldoende te drinken op een dag, maar als je keelpijn hebt helemaal. Het maakt niet uit of het koud water is of warme thee, zolang je maar regelmatig wat drinkt om de pijn wat te verzachten.
Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
Let op! In sommige zuigtabletten zitten NSAID’s (zoals flurbiprofen). Dit zijn pijnstillers die je niet zomaar onbeperkt kan slikken, ze hebben namelijk bijwerkingen. Daarom raden artsen het gebruik van zuigtabletten met NSAID’s af. Check de verpakking om te kijken wat er in jouw zuigtablet zit.
Tip 3: Pak je rust
Voel jij je niet zo lekker en ben je heel moe? Pak dan je rust! Luister naar je lichaam, zeker als je koorts hebt. Een kleine moeite, maar groot plezier. Je voelt je na wat rust vaak al een stuk beter.
Tip 4: Praat wat minder
Je keel doet pijn, dus probeer je stem wat rust te geven. Is niet altijd even makkelijk, maar het werkt echt. Moet je wel praten? Probeer dan gewoon te praten en ga niet fluisteren.
Welke medicijnen helpen bij keelpijn?
- Paracetamol? Ja.
Paracetamol werkt wanneer je last hebt van keelpijn. Slik de paracetamol op vaste tijden, maximaal vier keer op een dag twee tabletten van vijfhonderd milligram. Doet het teveel pijn om de paracetamol door te slikken? Ga dan voor oplostabletten of vloeibare paracetamol.
- NSAID als naproxen, ibuprofen of diclofenac? Liever niet.
Als paracetamol niet werkt, kan je een NSAID proberen - dat zijn goede pijnstillers. Maar let op! NSAID’s geven regelmatig vervelende bijwerkingen, zoals ernstige maagklachten. Ook kunnen ze de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Geen pretje dus. Ben je ouder dan zestig jaar? Heb je maag-, darm-, hart-, vaat-, of nierproblemen, gebruik je medicijnen of heb je ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan altijd eerst met je huisarts of apotheker voordat je een NSAID gebruikt.
- Antibiotica? Dat heeft meestal geen zin
Bij een keelontsteking door een virus, zoals een verkoudheidsvirus, werken antibiotica niet. In de meeste gevallen gaat het bij keelpijn om een virus en een ontsteking door een virus gaat bijna altijd vanzelf over. Ook een gewone keelontsteking door een bacterie geneest bijna altijd vanzelf.
Wanneer de huisarts bellen bij keelpijn?
- Als je benauwd bent;
- als je een piepende of gierende ademhaling hebt;
- als drinken of slikken niet meer gaat;
- als je gaat kwijlen;
- als je je mond niet goed meer open kan doen;
- als je steeds zieker wordt of na drie dagen nog koorts hebt;
- als je klachten hebt aan een kant van je hoofd, zoals oorpijn;
- als je keelpijn langer dan tien dagen duurt.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.