Goede weerstand: 7 tips
Blijf fit met een goede weerstand. Slaapgebrek, onvoldoende beweging, maar ook ongezond bewegen kunnen je weerstand verzwakken waardoor je kwetsbaarder wordt voor ziektes, zoals het Coronavirus. Wordt het virus beter de baas en herstel sneller door je weerstand te verbeteren. De diëtisten van Arts en Zorg geven je tips.
Tip 1: Zorg goed voor je darmflora
- Eet dagelijks twee porties fruit.
- Eet minimaal 250 gram groenten (vers of uit de diepvries).
- Eet volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Zo krijg je niet alleen verschillende vitamines en mineralen binnen, maar ook vezels die bijdragen aan een goede darmflora. En dat is belangrijk voor onze weerstand omdat een deel van ons immuunsysteem in onze darmen zit. Een gezonde darmflora = bescherming tegen ziektes.
Tip 2: Eet gevarieerd
Wissel gerechten af. Verschillende producten betekent verschillende voedingstoffen. Zo zorg je dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en dat is goed voor je weerstand.
Tip 3: Drink minimaal 1,5 liter vocht
Dat kan water, thee en koffie zijn. Voor ouderen is dit een minimale inname van 1,7 liter vocht. Heb je diarree, koorts of moet je overgeven? Zorg er dan voor dat je meer vocht binnen krijgt om de extra verliezen op te vangen. Waarom is voldoende water drinken zo belangrijk?
- Water helpt je spijsverteringsstelsel.
- Water helpt je lichaam voedingsstoffen in de darmen op te nemen.
- Water helpt je lichaam om voedings- en afvalstoffen te transporteren.
Tip 4: Slik dagelijks multivitaminen
Dagelijks multivitaminen slikken is een goede aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding. Geen vervanging dus. Het blijft belangrijk om ook de andere tips te volgen en gezond te eten.
Tip 5: Eet voldoende producten met vitamine C
Dit vind je in fruit (citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien en bessen) en groenten. Vitamine C is dé vitamine die bijdraagt aan het in stand houden van je weerstand. Vitamine C neem je het beste op in voedsel. Een extra optie is het innemen van vitamine C supplementen.
Kooktip: Verlies geen vitaminen
- Kook de groenten in weinig water, snijd ze niet te klein en stel ze niet te lang bloot aan zonlicht. Dan behoud je zoveel mogelijk vitaminen.
- Let op bij smoothies want deze kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid vitamine C lager wordt.
Tip 6: Eet voldoende producten met vitamine D
Vitamine D vind je voornamelijk in vette vis, denk aan zalm, makreel of haring, maar ook in allerlei bak- en braadproducten zoals halvarine en margarine. Een andere manier om vitamine D binnen te krijgen is door buiten in de zon te staan. De meeste Nederlanders kampen met een vitamine D tekort. Wat niet vreemd is, want de zon is er niet altijd. Daarom is een andere optie het innemen van vitamine D supplementen. Met een minimale hoeveelheid van 10 microgram, krijg je extra vitamine D binnen. Voor ouderen is dit minimaal 20 microgram.
Tip 7: Levensstijl
Alleen je voeding aanpassen is niet voldoende. Om een goede weerstand te creëren én behouden is het belangrijk om je hele levensstijl daarop in te richten. Denk bijvoorbeeld aan voldoende bewegen, niet roken en matig alcohol drinken. Maar ook ontspannen en genoeg slapen (zes tot acht uur per dag) is goed voor je weerstand.