Verbrand door de zon?
Lekker zo’n zonnetje! Met mooi weer is het heerlijk om op het terras te zitten, te barbecueën in het park of in een bootje het water op te gaan. Maar pas op: voor je het weet zit je aan het einde van de dag als een rode kreeft thuis op te bank. Niet fijn. Heb jij vandaag te lang in de zon gezeten en ben je verbrand? Lees dan hier wat je ertegen kan doen.
Tips bij verbranding:
- Bescherm jezelf.
Verbrand zijn is geen pretje. Naast dat een rode huid er niet zo flatteus uitziet, is het ook pijnlijk en slecht voor je huid. Ga daarom meteen uit de zon als je merkt dat je verbrandt. Lukt het niet om in de schaduw te gaan zitten, bijvoorbeeld omdat je op een boot zit? Zorg dan dat je je huid bedekt tegen de zon, door bijvoorbeeld een handdoek om te slaan. - Verlicht de pijn.
Als je verbrand bent door de zon heb je een rode en pijnlijke huid. Aan die roodheid kan je niets doen, behalve wachten tot het weer wegtrekt. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de pijn te verlichten. Leg bijvoorbeeld een koude natte handdoek op je rode uit, zodat je de pijn minder voelt. Ook kun je paracetamol of Ibuprofen slikken als de pijn te heftig wordt. - Geef je huid tijd om te herstellen.
Het duurt twee tot vijf dagen voordat je huid weer hersteld is van verbranding. Ga dus niet de dag na je verbranding gelijk weer op een bedje in de zon liggen. Het advies van huisartsen is om altijd minstens drie dagen uit te zon te blijven na verbranding, om je huid te tijd te geven om te kunnen herstellen.
Help! Ik ben verbrand door de zon, is dat erg?
Iedereen weet waarschijnlijk wel dat te veel zon slecht is voor je huid. Het zorgt voor een snellere veroudering van je huid en daar kan geen nachtcrème tegenop! Bovendien vergroot verbranden de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Huisartsen zeggen wel dat de meeste vormen van huidkanker die door zonnen ontstaan, over het algemeen wel goed te behandelen zijn.
De meeste mensen zullen in hun leven wel een keertje verbranden. Een lichte verbrandheid betekent een rode en pijnlijke huid. Maar je kan ook erger verbranden: je krijgt dan blaren op je huid. Als je die niet heel laat, kan je zelfs littekens krijgen. Afblijven dus.
Wanneer naar de huisarts met een zonnebrand?
Bij een rode en pijnlijk huid hoef je geen contact op te nemen met de huisarts; het trekt meestal binnen twee tot vijf dagen weer weg. Als je veel blaren krijgt op je huid, dan is het wel verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. En ook als je bij je verbranding ziekteverschijnselen krijgt, zoals koude rillingen, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.