Reisziekte en wagenziekte: dit is het en dit doe je ertegen
Vakantie, heerlijk! Helaas betekent dat ook vaak een lange reis naar de vakantiebestemming. Of je nu met de auto, het vliegtuig of de boot gaat: je kan er goed ziek van worden. Sommige mensen worden al erg misselijk van een autorit. Vervelend. Hoe kun je jouw reis zo comfortabel mogelijk maken? Je leest het hier.
Spring snel naar:
Wat is reisziekte?
Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte. Als je last hebt van reisziekte, dan voel je je beroerd tijdens een autorit, vliegreis of op een boot. Je kunt er ook last van hebben in:
- De bus, trein of tram;
- een lift;
- een achtbaan;
- een draaimolen of op een schommel;
- tijdens het kijken van een 3D-film.
Bij reisziekte ben je overgevoelig voor de constante beweging van je lichaam in een bewegend voertuig of ander object. Dit komt doordat je evenwicht verstoord raakt. De informatie tussen je ogen, spieren en evenwichtsorgaan lijkt niet meer te kloppen. Zo kunnen je ogen zich bijvoorbeeld niet meer oriënteren op de horizon.
Wat zijn de symptomen van reisziekte?
De symptomen die kunnen optreden bij reisziekte zijn:
- Misselijkheid;
- braken;
- bleek zien;
- zweten;
- gapen of zuchten;
- snel of diep ademhalen;
- je slap of lusteloos voelen;
- slaperig zijn;
- duizeligheid (licht gevoel in het hoofd);
- hoofdpijn;
- winderigheid;
- niets interesseert je nog (doordat je zo beroerd bent).
Wat kan je doen tegen reisziekte? Hier zijn vijf tips
- Eet alleen lichte maaltijden.
Probeer op een reisdag minstens drie lichte maaltijden te eten, ook al heb je waarschijnlijk weinig honger. Eet bijvoorbeeld een kleine salade, wat fruit of een cracker, maar laat vette snacks en snoep lekker liggen. Probeer buiten de auto te eten, wanneer je een stop maakt. Dan kun je het in alle rust opeten en laten zakken voordat je weer de auto in moet (en gaat schommelen). - Drink alleen lichte dranken.
Probeer koffie, alcohol en frisdrank zoveel mogelijk te vermijden op een reisdag. Drink in plaats daarvan thee, water of water met wat fruit; lekkerder voor je maag én bijna overal verkrijgbaar. - Ga uitgerust op reis.
Om je klachten wat te verminderen, kan het helpen om tijdens het reizen wat te slapen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk door bijvoorbeeld een slaapkussen mee te nemen voor in je nek of een slaapmasker op te doen. Hoe comfortabeler je ligt, hoe sneller je in slaap valt. - Houd je hoofd koel.
Probeer ontspannen te blijven en zorg voor een rustige ademhaling. Hoe relaxter je bent, hoe beter het gaat. Wat ook kan helpen is om te luisteren naar je favoriete muziek, te kauwen op kauwgom of een gesprekje te starten; zo heb je wat afleiding. Ga vooral niet lezen, schrijven, gamen of op een beeldscherm kijken. Daar kan je snel extra duizelig of misselijk van worden. - Ga naar buiten.
Je kan niet alleen wagenziek worden in een auto, maar natuurlijk ook op een boot. Als je op een schip zit, is het fijn om even naar buiten te gaan. Je krijgt zo frisse lucht binnen en vaak zie je ook beter welke kant je opgaat en hoe de golven zijn. Zo went je lichaam beter aan de klotsende zee.
Wat te doen tegen wagenziekte?
- Ga voorin zitten.
Hoe beter je kan zien hoe de weg gaat, hoe minder misselijk je wordt. Zo zie je alle bochten of hobbels gelukkig aankomen en komen ze niet als verrassing. Dus bestuur zelf de auto of kies het plekje naast de bestuurder. - Kijk naar een vast punt in de verte.
Kijk in de richting waarin je reist, dus vooruit, naar een vast punt. Probeer je hoofd daarbij niet te veel te bewegen. Het kan soms ook helpen om je ogen even te sluiten en rustig adem te halen. - Zorg voor koele lucht.
Het is fijn om frisse, koele lucht te hebben in de auto. Dus draai die airco aan of doe een raampje open. - Neem genoeg pauzes.
Om de twee uur even stoppen om de benen te strekken is fijn, zeker als je wagenziek bent. Even wat frisse lucht in een ‘normale’ omgeving doet je vast goed, je zal zien dat je snel weer opknapt.
Last houden van wagen- of reisziekte
Aangekomen op je bestemming? Jij blij! Vaak trekt de misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn na de reis snel weer weg. Na een uurtje voelen de meeste mensen zich weer helemaal de oude. Gelukkig, kan je eindelijk van je welverdiende vakantie genieten! Werken deze tips niet voor jou? Bespreek het met je huisarts.
Wil je een afspraak maken met je huisarts. Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.