Help! Heb ik een verdachte moedervlek?
Een moedervlek heeft iedereen wel; de een meer dan de ander. Wanneer moedervlekken gaan veranderen, kan het een teken zijn van huidkanker. Lees hier wanneer je contact moet opnemen met je huisarts bij het vinden van een verdachte moedervlek.
Contact met huisarts
Een verdachte moedervlek hoeft niet gelijk iets naars te betekenen. Moedervlekken zijn meestal goedaardig. Neem contact op met je huisarts als jouw moedervlek niet regelmatig van vorm is, of niet scherp is afgegrensd. Doe dit ook wanneer je moedervlek niet gelijk van kleur is, zeker als er ook andere kleuren dan bruin in voorkomen, zoals blauw, rood, zwart of wit. Als je moedervlek zes millimeter of groter is óf verandert (groeit of verandert van kleur of vorm), neem dan ook contact op met je huisarts. Maak tot slot een afspraak bij je huisarts als je moedervlek jeukt, bloedt of als er een zweertje of korstje op de moedervlek zit.
Dit kan de huisarts zeggen bij een verdachte moedervlek:
- Je hebt een goedaardige moedervlek; je hoeft dus niets te doen.
- Je hebt een onrustige moedervlek; je huisarts raadt je dan aan om deze moedervlek even goed in de gaten te houden.
- Je hebt een twijfelachtige moedervlek; je huisarts neemt het zekere voor het onzekere en haalt de moedervlek weg. Dit doet hij of zij door de moedervlek weg te snijden met daaromheen twee millimeter ‘gezonde’ huid. De moedervlek wordt vervolgens doorgestuurd naar de patholoog voor verder onderzoek.
- Er is een vermoeden op huidkanker; de huisarts verwijst je door naar een huidarts voor verdere controle of behandeling.
Goed om te weten
De angst voor onrustige moedervlekken bestaat, omdat het een teken van huidkanker kan zijn. Er zijn een paar dingen waar je sowieso op kunt letten om het risico op huidkanker te beperken. Ga bijvoorbeeld niet tussen 11.00 uur en 15.00 uur in de zon liggen bakken. Zorg er voor dat je huid niet verbrand, zonnebrand is hierbij het tovermiddel. Smeren dus! Doe daarnaast regelmatig een moedervlek-test bij jezelf (en bij je kinderen). Zorg dat je bij een veranderingen van moedervlekken binnen twee weken een afspraak maakt bij je huisarts.