Wat doen bij vaginale schimmelinfectie
Jeuk en witte afscheiding… een vaginale schimmelinfectie is geen pretje. Je kan er heel de dag last van hebben, vooral bij het plassen en ook bij intieme momenten zoals vrijen. Maar wees gerust: een vaginale schimmelinfectie is niet besmettelijk of seksueel overdraagbaar. Meestal gaan de infectie en de bijkomende klachten vanzelf weg. Lees in deze blog alles wat je moet weten over vaginale schimmelinfecties en wat je er tegen kan doen.
Spring snel naar:
Wat is vaginale schimmelinfectie?
Bij een schimmelinfectie is het evenwicht verstoord van de natuurlijke bacteriën en schimmels in de vagina. Bovendien is de schimmel Candida overmatig aanwezig. Dit is een gist (een soort schimmel) en daarom wordt het ook ook wel een Candida-infectie genoemd.
Wat exact een Candida-infectie veroorzaakt of waarom het regelmatig terugkomt is onduidelijk. Wel kunnen sommige toestanden het evenwicht in de vagina verstoren:
- Bij hormonale wisselingen (bv. menstruatie of zwangerschap) hebben schimmels meer kans om te groeien;
- de vagina vaak wassen met zeep (neutraal en geparfumeerd) kan het slijmvlies van de vagina irriteren waardoor meer schimmels ontstaan;
- antibiotica kunnen bepaalde bacteriën in de vagina elimineren waardoor schimmels meer kans krijgen om uit te breiden;
- bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen de kans op de ontwikkeling van schimmels vergroten;
- vrouwen met diabetes hebben hogere kans op schimmelinfecties.
Bewijs dat tampons, strakke kleding of inlegkruisjes de kans op schimmelinfectie verhogen is er niet. Tevens is een vaginale schimmelinfectie niet besmettelijk of seksueel overdraagbaar. De schimmels zijn altijd al aanwezig op de huid en slijmvliezen. Het is de overmatige aanwezigheid van een schimmel die uiteindelijk tot een infectie leidt.
Hoe herken je vaginale schimmelinfectie?
Candida- of vaginale schimmelinfectie herken je door:
- Jeuk in de vagina;
- witte (soms brokkelige) afscheiding zonder geur;
- geïrriteerd slijmvlies (rood, gezwollen en pijnlijk);
- pijn of een branderig gevoel (bij het plassen of vrijen).
Hoe lang duurt vaginale schimmelinfectie?
Een vaginale schimmelinfectie gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen duurt het enige weken voordat de jeuk en afscheiding overgaan. Je kunt zo’n infectie dus niet behandelen, maar er wel voor zorgen dat het herstel wordt versneld.
Tips bij vaginale schimmelinfectie
Je kunt het herstelproces van een schimmelinfectie versnellen en een eventuele volgende infectie voorkomen door het natuurlijk evenwicht van de vagina zo min mogelijk te verstoren:
- Spoel de buitenkant van de vagina met lauwwarm water. Het is niet nodig om vaker of grondig te wassen. Aan de binnenkant reinigt de vagina zichzelf.
- Vermijd vaginale spoelingen, - zeep of andere (natuurlijke) middeltjes zoals tea-tree olie, probiotica... Hierdoor raakt het slijmvlies meer geïrriteerd.
- Vermijd vrijen als de vagina nog droog is, hierdoor kan het slijmvlies irriteren. Neem je tijd om opgewonden te raken, gebruik (neutraal) glijmiddel of vermijd seks zolang de vagina droog is of als het pijn doet.
- Sommige medicijnen zoals clotrimazol zijn zonder recept verkrijgbaar. Deze gebruik je één tot drie dagen. Let wel op: als je voor het eerst symptomen hebt van een vaginale schimmelinfectie, kan je het best even naar de huisarts gaan. Ook als de klachten terugkomen of veranderen en de zelfgekochte medicijnen niet helpen.
Wanneer naar de huisarts bij vaginale schimmelinfectie?
- Als je voor het eerst vaginale schimmelinfectie hebt, dit herken je door roodheid, pijn of een branderig gevoel, gezwollen vagina en witte, brokkelige afscheiding;
- als de schimmelinfectie na twee weken niet verdwijnt (met of zonder medicijnen);
- als je al eens eerder een schimmelinfectie hebt gehad en dezelfde behandeling die de vorige keer heeft geholpen, deze keer niet helpt;
- als je zelf medicijnen hebt gekocht voor vaginale schimmelinfectie bij de apotheek of drogist en deze niet helpen;
- als de klachten blijven terug komen;
- als je andere klachten krijgt zoals koorts of pijn in de onderbuik;
- als je vaginale afscheiding verandert.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.