Hoesten: de oorzaak en wat je ertegen doet
Ben je continu aan het hoesten, proesten en kuchen? Schrik je af en toe van jezelf omdat je net klinkt als een blaffende hond? En slaap jij (en je partner) slecht door die verschrikkelijke hoestaanvallen? Lees dan hier wat je het best kunt doen tegen je hoest.
Spring snel naar:
- Wat is hoesten?
- Wat is de oorzaak van hoesten?
- Wat doe je tegen hoesten? Hier zijn 6 tips
- Wanneer naar de huisarts?
Wat is hoesten?
Hoesten ontstaat als het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen wordt geprikkeld. Daardoor maakt je lichaam extra slijm aan, wat ervoor zorgt dat je moet hoesten. Het is een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen weer schoon te krijgen.
Er bestaan twee soorten hoest:
- Vastzittende hoest. Als er (taai) slijm vastzit in de luchtwegen dat niet opgehoest kan worden, dan is er sprake van een vastzittende hoest. Het slijm ontstaat vaak wanneer je luchtwegen ontstoken zijn, zoals bij een verkoudheid of infectie.
- Kriebelhoest of droge hoest. Bij een kriebelhoest of droge hoest is het slijmvlies geïrriteerd, waardoor je constant een kriebel in je keel hebt. Je hoest geen slijm op. Hoe vervelend een kriebelhoest ook is; artsen kunnen er vaak geen oorzaak voor vinden.
Hoest gaat bijna altijd binnen twee tot drie weken vanzelf over. Geduld is een schone zaak.
Wat is de oorzaak van hoesten?
Het hoesten kan komen doordat:
- Je luchtwegen ontstoken zijn. Vaak gebeurt dit door een verkoudheid.
- Je veel rookt of in een omgeving bent waar veel gerookt wordt.
- Je allergisch reageert op een bepaalde stof, dieren, gras- of boompollen. Dit gebeurt als je bijvoorbeeld last hebt van astma of hooikoorts.
- Je chemische stoffen hebt ingeademd. Dit kunnen stoffen als chloor of ammoniak zijn.
- Je maagzuur terugkomt in je keel.
Lees ook: Verkoudheid: de symptomen en wat je ertegen kunt doen
Wat doe je tegen hoesten? Hier zijn 6 tips
- Zorg voor schone lucht - thuis én op je werk. Hoesten is een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen schoon te maken. Zorg dat de lucht die in inademt dus schoon is. Zorg voor een goede ventilatie thuis én in je kantoor en vermijd rokerige ruimtes.
- Stop met roken. Roken is voor heel veel dingen slecht en zeker ook voor hoesten. Stoppen met roken vermindert je hoestklachten.
- Schraap je keel zo min mogelijk. Als je vaak je keel schraapt, krijg je een schrale keel wat weer kan zorgen voor een hoestprikkel. Zo kom je dus niet van je hoestbuien af.
- Stomen. Met hoesten maak je je luchtwegen schoon. Door het slijm op te hoesten, verwijder je rookdeeltjes, stof en slijm uit je luchtpijp, keel of longen. Je kan dit slijm ook verwijderen zonder te hoesten. Hoe? Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Deze middeltjes kunnen je slijmvliezen extra irriteren.
- Drink thee met honing. Drink iets warms zoals thee, dat helpt soms ook om het slijm dat vastzit in je keel los te maken. Is je keel schraal of heb je een kriebelhoest? Dan is het ook lekker om je keel te ‘smeren’ met thee. Voeg aan je thee een eetlepel honing toe voor extra resultaat. Ook het zuigen op een dropje helpt tegen een schrale keel en die vervelende kriebelhoest.
- Laat je niet gek maken. Er worden veel hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes verkocht bij de apotheek en drogist. De werking van al deze middelen is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Lekker laten liggen dus! Ze helpen niet tegen je hoest of slijm en zeker niet om je hoestklachten sneller te laten genezen. It’s all about the money.
Wanneer naar de huisarts?
Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als:
- Je langer dan drie weken hoest;
- je benauwd bent of een piepend geluid maakt bij het ademhalen;
- je pijn hebt die vastzit aan de ademhaling;
- je bloederig slijm ophoest;
- je je suf voelt of koude rillingen hebt;
- je een verminderde weerstand hebt;
- je naast het hoesten langer dan drie dagen koorts hebt (meer dan 38°C gemeten vanuit de anus);
- je ouder bent dan 75 jaar en hoest;
- je vaker periodes met hoesten hebt (zeker als je rookt).
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.