Veel Nederlandse apotheken zijn van maandag 23 t/m vrijdag 27 december gesloten door een landelijke staking. Houd hier rekening mee bij het aanvragen en ophalen van uw medicijnen. Heeft u met spoed medicijnen nodig? Neem dan contact om met uw eigen apotheek.
Zorg bij psychische klachten Arts en Zorg
Heeft u steeds meer moeite om uw werk los te laten? Ervaart u veel stress? Of zit u in een verwerkingsproces waar u niet doorheen komt? Onze huisartsen en praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) helpen u graag om u weer mentaal fit te voelen. Soms geven enkele gesprekken al voldoende steun. En soms heeft u meer hulp nodig. Dan verwijzen we u door. Lees alles over de zorg die wij als Arts en Zorg bieden bij psychische klachten.
Maak meteen een afspraak Vind een praktijk bij u in de buurt
Op deze pagina leest u:
Wat houdt zorg bij psychische klachten in?
Psychische zorg helpt u om te gaan met dingen die spelen in uw hoofd. Deze dingen kunnen gevoelens zijn zoals verdriet en zorgen. Of problemen over hoe u denkt dat u zich gedraagt. Het leert u ook om moeilijke situaties in het leven een plekje te geven. De persoon die u helpt, kan met u praten en verschillende manieren laten zien om u mentaal fitter te voelen.
Wie geeft onze zorg bij psychische klachten?
Heeft u psychische klachten? Dan bespreekt u die in veel gevallen eerst met uw huisarts. Daarna kan de huisarts aan de POH-GGZ vragen om u verder te helpen. Op elke locatie van Arts en Zorg is een POH-GGZ aanwezig. Dit zijn praktijkondersteuners voor de geestelijke gezondheidszorg. Ze werken zelfstandig, maar wel onder de verantwoordelijkheid van een huisarts.
Wat doet een POH-GGZ precies?
De POH-GGZ is opgeleid om op een laagdrempelige manier te ondersteunen bij psychische klachten. Diegene helpt u om uw problemen te verhelderen. Tijdens een kennismakingsgesprek vraagt de POH-GGZ naar uw klachten, situatie en behoefte. Vervolgens kijken jullie samen naar oplossingen die u het beste helpen. Denk bijvoorbeeld aan vervolggesprekken met de POH-GGZ, waarin u advies krijgt of samen doelen opstelt waar u de komende tijd mee aan de slag gaat.
Soms stelt de POH-GGZ voor om e-health te gebruiken. Hierbij kunt u via speciale online programma’s werken aan uw klachten of problemen. Daarbij kunt u online contact hebben met de POH-GGZ, maar het kan ook zijn dat u alleen bepaalde vragen beantwoordt om erachter te komen hoe het met u gaat.
Heeft u meer ondersteuning of een andere behandeling nodig? Dan kan de POH-GGZ u doorverwijzen naar een psycholoog, maatschappelijk werker of een GGZ-instelling. Samen met de POH-GGZ of huisarts kijkt u naar welke zorgverlener of instelling het beste bij uw hulpvraag past.
Wat zijn psychische klachten?
Psychische klachten zijn klachten die te maken hebben met uw gevoelens, gedachten of gedrag. Iedereen ervaart deze klachten verschillend. Veelvoorkomende psychische klachten zijn:
- Somberheid of depressie;
- burn-out;
- angststoornis of paniekaanval;
- stress;
- verslaving;
- persoonlijkheidsstoornis;
- eetstoornis;
- ADHD;
- slaapproblemen;
- moeheid of lichamelijke klachten kunnen symptomen zijn van psychische klachten.
Over de vergoeding voor psychologische zorg
De afspraken met de POH-GGZ vallen onder huisartsenzorg en worden volledig vergoed door uw zorgverzekering.
Goed om te weten: niet alle bovengenoemde klachten komen in aanmerking om in de huisartsenpraktijk te worden behandeld. Heeft u psychologische zorg nodig buiten de huisartsenpraktijk? Dan hangt de vergoeding af van uw zorgverzekering en de behandeling die nodig is.
Psychologische zorg buiten de huisartsenpraktijk wordt namelijk soms gedeeltelijk, en soms volledig vergoed door de zorgverzekering. Dat heeft te maken met de contracten die verzekeraars wel of niet met psychologen hebben. Voor deze hulp is een verwijzing van de huisarts nodig.
Onderzoek voor uw specifieke situatie wat uw verzekering vergoedt. Neem contact op met uw zorgverzekering. Zo kunt u beter inschatten wat uw opties zijn en hoe u het beste gebruikmaakt van de beschikbare zorg. En zo voorkomt u onverwachte kosten. U betaalt wel altijd eerst eigen risico. Soms moet u een eigen bijdrage betalen of geldt er een maximum aantal sessies dat de zorgverzekering vergoedt.
Heb ik voor een POH-GGZ een verwijzing nodig?
Nee, maar in de meeste gevallen bespreekt u eerst met uw huisarts uw klachten en hulpvraag. U komt dan samen tot een volgende stap. Een afspraak bij een POH-GGZ kan zo’n volgende stap zijn.
Lukt het niet om naar uw afspraak te komen? Meld u dan minimaal één uur voor de afspraak af bij de assistent. Houd er rekening mee dat u zelf de kosten voor uw afspraak moet betalen, als u niet op tijd opzegt.