Veel Nederlandse apotheken zijn van maandag 23 t/m vrijdag 27 december gesloten door een landelijke staking. Houd hier rekening mee bij het aanvragen en ophalen van uw medicijnen. Heeft u met spoed medicijnen nodig? Neem dan contact om met uw eigen apotheek.
Huisartsenzorg bij Arts en Zorg
De huisarts is vaak uw eerste aanspreekpunt als u last heeft van lichamelijke of psychische klachten. In onze huisartsenpraktijken werken teams van huisartsen en andere zorgverleners goed samen om u de beste zorg te geven. Vaak werken er in de praktijk bijvoorbeeld physician assistants of verpleegkundig specialisten, die u bij specifieke klachten verder kunnen helpen. Zo krijgt u in onze praktijken snel de zorg die u nodig heeft.
Maak meteen een afspraakVind een praktijk bij u in de buurt
Op deze pagina leest u:
Wat doet een huisarts precies?
Als u gezondheidsklachten heeft, maakt u een afspraak bij de huisarts. Tijdens de afspraak bespreekt u uw klachten. Vervolgens beoordeelt de huisarts uw klachten en bespreekt u samen hoe deze worden behandeld. Zo nodig schrijft de dokter medicijnen voor of verwijst u door naar een andere zorgverlener. Bijvoorbeeld een specialist in het ziekenhuis.
Wie werken er allemaal in de huisartsenpraktijk?
In een huisartsenpraktijk werken natuurlijk huisartsen, maar dat zijn niet de enige zorgverleners die er werken. We willen in de praktijk de beste zorg geven die u nodig heeft en de tijd nemen voor uw klachten.
Daarom kan het zijn dat u in overleg een afspraak krijgt bij een van de andere zorgverleners uit ons team. Voor veel klachten kunt u bijvoorbeeld ook terecht bij de Physician Assistant of Verpleegkundig Specialist. Hieronder leest u wat zij doen en hoe zij u helpen.
-
Doktersassistenten
De doktersassistenten zijn vaak het eerste aanspreekpunt. Hier kunt u met al uw vragen terecht. Zij schatten in hoe u het best geholpen kunt worden. Ook voeren zij kleine medische onderzoeken en verrichtingen uit op hun eigen assistentenspreekuur.
-
Physician assistants en verpleegkundig specialist
Een physician assistant (PA) en verpleegkundig specialist (VS) hebben ook een eigen spreekuur. Net als de huisarts bespreken zij uw klachten en stellen ze een plan op om deze te verhelpen. Ook schrijven ze beiden medicijnen voor.
De physician assistant en verpleegkundig specialist kunnen u helpen bij gewrichtsklachten, huidklachten, oogklachten of klachten aan de mond, neus, keel en longen. Ook bij blaasontstekingsklachten, een SOA-test, vaginale jeuk of afscheiding, aambeien of verstopping in de darmen, braken, misselijkheid en diarree kunnen zij u verder helpen.
-
Praktijkondersteuner huisarts (POH)
Er zijn twee soorten praktijkondersteuners. De praktijkondersteuner somatiek (POH-S) begeleidt u als u op leeftijd bent of als u een chronische aandoening heeft. Denk aan diabetes, COPD, astma of wanneer u een risico heeft op hart- en vaatziekten.
De praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) helpt u verder bij mentale of psychische klachten. Bijvoorbeeld bij stress.
Met welke vragen kan ik terecht bij een huisartsenpraktijk?
U kunt voor uiteenlopende vragen bij de huisarts terecht. Hieronder een aantal onderwerpen die u met uw huisarts kunt bespreken:
- vragen over uw gezondheid en/of van uw kinderen;
- lichamelijke of fysieke klachten of verschijnselen;
- algemene informatie en uitleg over uw gezondheid;
- eerste hulp en kleine ingrepen;
- diagnosticering: de huisarts zoekt uit welke ziekte bij uw klachten past
Hoe verloopt een bezoek aan uw huisarts?
Tijdens uw afspraak bij de huisarts omschrijft u uw klachten. De huisarts probeert zo te achterhalen waardoor deze klachten worden veroorzaakt. Soms is hierbij (lichamelijk) onderzoek nodig.
De huisarts stelt vaak ook een aantal vragen over uw gezondheidssituatie. Denk aan:
- Bent u allergisch voor medicijnen of bepaalde stoffen?
- Zijn er erfelijke ziekten binnen uw familie?
- Geeft u borstvoeding of bent u zwanger?
- Bent u onlangs in het buitenland geweest? Zo ja, waar?
Gaat een bezoek aan de huisartsenpraktijk van mijn eigen risico?
Nee. De kosten van uw huisartsenbezoek worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De huisarts geeft zelf door aan de verzekeraar dat u bij onze praktijk bent ingeschreven.
Onderzoeken, medicijnen en verwijzingen worden soms niet vergoed door uw basisverzekering. Vraag daarom op uw afspraak naar eventuele kosten. En neem contact op met uw zorgverzekeraar om te controleren of deze de kosten vergoedt.
Afspraak afzeggen
Lukt het niet om naar uw afspraak te komen? Meld u dan minimaal één uur voor de afspraak af bij de doktersassistent. Houd er rekening mee dat u zelf de kosten voor uw afspraak moet betalen, als u niet op tijd opzegt.