Wie doet wat?

Voor uw gezondheidsklachten kunt u niet alleen terecht bij de huisarts. Ook andere zorgverleners binnen de huisartsenzorg hebben hun eigen taken en expertise waarmee ze u van dienst kunnen zijn.

Hieronder vindt u een overzicht van de functies binnen de huisartsenzorg en lichten we toe wie wat doet.

Doktersassistent

De doktersassistenten hebben een belangrijke functie in het gezondheidscentrum. Zij zijn het eerste aanspreekpunt. Naar aanleiding van een (telefonische) intake kan de doktersassistent u adviseren en/of in overleg met u een afspraak maken op het spreekuur van de huisarts. De intake is belangrijk voor een goede doorverwijzing naar een arts of andere zorgverlener. Dit houdt in dat de assistent vragen stelt over uw klachten om te kunnen inschatten hoe u het beste geholpen kunt worden. Op deze wijze kunnen de spreekuren beter ingepland worden.

De doktersassistent heeft ook een eigen spreekuur, waar u op afspraak terecht kunt voor onder andere bloeddruk meten, bloedsuiker meten, wonden verbinden, uitstrijkjes en oren uitspuiten.

De doktersassistenten zijn opgeleid voor deze taken en werken onder het toezicht van de huisarts. Zij hebben beroepsgeheim.

Huisarts

Wanneer u gezondheidsklachten heeft, kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. De huisarts kan uw klacht beoordelen, zo nodig medicatie voorschrijven en u eventueel verwijzen naar een andere zorgverlener.

Bij de meeste gezondheidscentra van Arts en Zorg wordt u ingeschreven bij een vaste huisarts. Wanneer uw eigen huisarts niet aanwezig is, bekijkt de doktersassistent samen met u of u bij een andere beschikbare huisarts terecht kunt.

Physician assistant (PA)

Bij verschillende gezondheidscentra van Arts en Zorg werken Physician assistants. Dit is een medisch beroep dat in het leven geroepen is om de huisarts te kunnen ondersteunen. Een Physician assistant werkt zelfstandig en kan net als uw huisarts uw klacht beoordelen, medicatie voorschrijven en u eventueel verwijzen. U kunt voor een aantal veelvoorkomende klachten bij de Physician assistant terecht, vaak nog dezelfde dag.

Verpleegkundig specialist (VS)

Ook werken bij verschillende van onze gezondheidscentra Verpleegkundig specialisten. Hun rol is vergelijkbaar met die van de Physician assistant. Ook een Verpleegkundig specialist werkt zelfstandig en kan net als uw huisarts uw klacht beoordelen, medicatie voorschrijven en u eventueel verwijzen. U kunt voor een aantal veelvoorkomende klachten bij de Verpleegkundig specialist terecht, vaak nog dezelfde dag.   

Praktijkondersteuner huisarts (POH)

Bij Arts en Zorg zijn Praktijkondersteuners huisarts (POH) werkzaam. Zij begeleiden patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, COPD/astma en patiënten met (een risico op) hart- en vaatziekten. Daarnaast ondersteunen zij patiënten die willen stoppen met roken. De Praktijkondersteuners huisarts (POH) zijn opgeleid voor deze taken en werken onder het toezicht van de huisarts.