Eczeem bij kinderen: tips en adviezen
Heeft je kind last van een jeukende huid die er droog en rood uit ziet? Het zou zomaar eens eczeem kunnen zijn. Eczeem zit vaak in het gezicht, op het hoofd, rond de polsen, enkels, knieholten of ellebogen. Een crème kan de klachten gelukkig verlichten. Eczeem is een vervelende huidaandoening die helaas ook bij kinderen veel voorkomt. Wat je moet doen als je kind eczeem heeft? Dat lees je in deze blog!
Spring snel naar:
Wat is eczeem?
Eczeem is een huidaandoening die jeukende rode plekjes geeft op de huid. Op deze plekjes heeft je kind ook kloofjes, bultjes, schilfers of korstjes op zitten. Eczeem is niet vies en ook niet besmettelijk. Je kunt elkaar dus gewoon nog lekker knuffelen en vastpakken.
Welke klachten geeft eczeem?
Een kind met eczeem heeft vaak last van:
- Jeuk;
- een droge huid;
- rode plekken op de huid waar ook kloofjes, bultjes, schilfers of korstjes op zitten;
- vaak is de huid ook een beetje kapot gegaan door het krabben.
Hoe ontstaat eczeem?
Vaak ontstaat de kinderziekte eczeem door erfelijke aanleg, waardoor de huid minder goed water vasthoudt en dus sneller uitdroogt. Dat noemen we constitutioneel eczeem. Dit begint meestal al bij baby’s van ongeveer drie maanden. Kinderen met eczeem zijn vaak ook allergisch, ze hebben bijvoorbeeld hooikoorts .
Eczeem ontstaat op verschillende plekken, dit is ook afhankelijk van de leeftijd van je kind:
- Kinderen die jonger zijn dan twee jaar krijgen het met name in het gezicht, op het hoofd, op het bovenlichaam, de knieën en de ellebogen eczeem.
- Kinderen die ouder zijn dan twee jaar krijgen met name aan binnenkant van de ellebogen, de achterkant van de knieën, op de polsen en enkels en soms in de nek en rond de ogen eczeem.
Tips en adviezen bij eczeem
De volgende tips en adviezen helpen het eczeem van je kind te verminderen:
- Zorg dat je kind niet krabt. Krabben maakt het eczeem erger. Daarnaast helpt het ook niet tegen de jeuk. Ook die wordt alleen maar erger. Zorg dat de nagels van je kind kort geknipt zijn en probeer je kind af te leiden zodat het niet gaat krabben. Je kunt je kind ook wantjes of sokjes aan trekken.
- Voorkom dat de huid van je kind verder uitdroogt. Een droge huid zorgt namelijk voor nog meer jeuk. Zorg dat je kind niet te vaak, niet te lang en niet te warm in bad of in de douche gaat. Maximaal twee of drie keer per week, maximaal vijf minuten per keer bij zo’n 37 graden. Gebruik geen zeep, shampoo of badschuim (of af en toe). Smeer na het wassen de huid van je kind in met een verzachtende zalf of crème.
- Probeer te veel zweten te voorkomen, ook dit droogt de huid uit.
- Laat je kind luchtige kleding dragen, het liefst van katoen. Door de warmte of door stoffen als wol kan de huid verder irriteren.
Behandeling bij eczeem
De behandeling van eczeem is er met name op gefocust dat de huid niet uitdroogt. Smeren, smeren, smeren dus! Smeer het hele lichaam van je kind een of twee keer per dag in met een vette, beschermende en verzachtende crème of zalf.
Opties zijn cetomacrogol zalf, vaseline-lanette crème, koelzalf, lanette crème of vaseline-paraffine zalf. In deze crèmes zitten geen medicijnen. Je kunt ze dus gewoon bij de drogist of apotheek kopen, daar is geen recept voor nodig.
De crème en zalf zorgen ervoor dat de huid van je kind meer vocht vasthoudt. Ze beschermen de huid en verminderen de jeuk. Hoe droger de huid van je kind, hoe vetter de zalf of crème moet zijn. Kies daarom bij een erg droge huid voor een zalf, want zalf is vetter dan crème. In het gezicht kun je beter een crème gebruiken.
De huisarts schrijft soms ook een tweede crème voor, een hormoonzalf. Hier krijg je een recept voor. De hormoonzalf smeer je alleen op de plekken waar eczeem zit. Het remt de ontstekingen van de huid en vermindert de jeuk.
Wanneer naar de huisarts bij eczeem
Heeft je kind last van eczeem? Maak dan een afspraak bij de huisarts om te kijken welk type zalf of crème je het best kan gebruiken voor je kind. Spreek daarna met de huisarts af wanneer je met je kind op controle komt voor het eczeem.
Eczeem klachten kunnen soms verminderen en dan weer een tijdje wat erger worden. Daar kun je het smeren van de hormoonzalf op aanpassen: als het goed gaat, is de hormoonzalf weinig of zelfs helemaal niet nodig. Neem contact op met de huisarts als het eczeem na een of twee weken smeren nog niet verminderd is. Misschien heeft je kind een andere zalf nodig.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.