Voedselallergie of -intolerantie bij kinderen: zo herken je het
Krijgt je kind klachten (zoals jeuk, vlekjes of buikpijn) na het eten van bepaald voedsel? Dat kan wijzen op een voedselovergevoeligheid: een allergie of intolerantie voor voedsel. Sommige allergieën gaan vanzelf over, anderen zijn blijvend. In deze blog lees je meer over verschillende soorten voedselallergieën en -intoleranties en hun bijbehorende klachten.
Spring snel naar:
Wat is voedselovergevoeligheid?
Als je kind voedselovergevoeligheid heeft, krijgt je kind klachten bij het eten van bepaald eten. Bijvoorbeeld als je kind koemelk drinkt of vis, noten of tarwe eet. De klachten zijn erg verschillend: van huiduitslag tot buikpijn of diarree. De klachten komen alleen voor als je kind het voedingsmiddel eet en ze verdwijnen ook als je kind het voedingsmiddel niet meer eet.
Welke klachten horen bij overgevoeligheid voor voedsel?
Een voedselallergie of -intolerantie kan voor allerlei verschillende klachten zorgen. Deze klachten zijn grofweg op te delen in vier verschillende groepen. Sommige kinderen krijgen bij deze kinderziekte alleen symptomen uit één van deze groepen, andere kinderen krijgen symptomen uit verschillende groepen. Iedere keer dat je kind het voedingsmiddel eet, krijgt het wel ongeveer dezelfde klachten. De klachtgroepen zijn:
- Mond-, keel- en neusklachten: branderig gevoel, jeuk, loopneus, zwelling en roodheid.
- Maag- en darmklachten: buikpijn, diarree, overgeven, krampen in de buik.
- Luchtwegklachten: hoesten, moeilijk / piepend ademhalen, slijm, benauwdheid, snurken.
- Huidklachten: eczeem, roodheid, zwelling, vlekjes, jeuk.
Hoe weet ik of mijn kind overgevoelig voor voedsel is?
Merk je bij je kind bepaalde klachten heeft die wijzen op een voedselovergevoeligheid? Houd dan één of twee weken een voedingsdagboek bij. Schrijf op wanneer je kind welke voeding eet of drinkt en wanneer je kind welke klachten heeft. Zo kun je bepalen of de klachten met een bepaald soort voeding samenhangen. Soms is het nodig dat je kind een allergietest krijgt.
Blijkt je kind allergisch te zijn? Zorg dan dat je kind dit type voeding niet meer eet. Je kind heeft dan ook geen klachten meer. De meeste allergieën zijn blijvend. Sommige allergieën, zoals een koemelkallergie en ei-allergie, gaan meestal vanzelf weer over voordat je kind een jaar is.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.
Wat is het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie?
Het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie is de reactie van het afweersysteem. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van je kind op bepaalde stoffen in het eten. Bekende voedselallergieën zijn bijvoorbeeld koemelkallergie, vis- en schelpdierenallergie en notenallergie.
Bij een voedselintolerantie kan je kind een bepaalde stof niet goed verdragen, bijvoorbeeld lactose of gluten. In dit geval is het dus geen reactie van het afweersysteem. Over het algemeen vertoont je kind ook minder klachten bij een voedselintolerantie.
Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën?
De meest voorkomende voedselallergieën zijn:
- Koemelkallergie (lactose-intolerantie)
- Notenallergie
- Pinda-allergie
- Vis- en schelpdierenallergie
- Ei-allergie
- Tarwe-allergie
- Soja-allergie
- Sesamzaadallergie
- Steenvruchtenallergie (pruimen, kersen, perziken, abrikozen)
- Pitvruchtenallergie (appel, peer)
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.