Hooikoorts bij kinderen: symptomen en tips
Moet je kind veel niezen, heeft het last van een jeukende neus en branderige ogen? Dat kan wijzen op een gewone verkoudheid, maar het kan ook hooikoorts zijn. Heel vervelend, want je kind wil natuurlijk het liefst lekker buiten spelen in het park of in de speeltuin. En dat is nou nét de plek waar je kind meer last kan krijgen van deze allergie. In deze blog vertellen we je alles over hooikoorts bij kinderen. Wat is het, hoe herken je het én niet onbelangrijk: wat kun je ertegen doen?
Spring snel naar:
- Wat is hooikoorts?
- Wat zijn de klachten bij hooikoorts?
- Hoe ontstaat hooikoorts bij kinderen?
- Wanneer heeft mijn kind last van hooikoorts?
- Tips voor hooikoorts bij kinderen
- Testen op hooikoorts bij je kind
- Hooikoortsbehandeling voor je kind
- Immunotherapie bij hooikoorts
- Wanneer contact opnemen met de huisarts bij hooikoorts?
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts(pollinosis) is een allergie voor stuifmeel van bepaalde planten, grassen of bomen. We noemen dit stuifmeel ook wel pollen. Als je kind in de buurt komt van deze pollen en ze in de ogen, mond, keel of neus krijgt, ontstaan er allerlei klachten. De klachten lijken flink op verkoudheidsklachten. Hooikoorts is vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad.
Wat zijn de klachten bij hooikoorts?
Hooikoortsklachten lijken erg op die van een verkoudheid . Het verschil bij hooikoorts is dat de klachten alleen ontstaan in het hooikoortsseizoen: als planten, grassen of bomen bloeien. Het hooikoortsseizoen loopt ruwweg van februari tot en met augustus. Je kind kan gedurende die periode last krijgen van de volgende dingen:
- Jeuk aan de neus;
- een loopneus óf een verstopte neus;
- vaak niezen;
- branderige, jeukende of tranende ogen;
- een koortsig of grieperig gevoel;
- oorpijn;
- hoofdpijn;
- Vermoeidheid.
Je kind hoeft niet alle klachten te krijgen. De mate van de klachten hangt af van de mate van de allergie. Ook hoeft je kind niet voor altijd hooikoorts te hebben. Sommige kinderen groeien over de allergie heen als ze wat ouder worden. Helaas is het omgekeerde ook waar: als je kind nu géén hooikoorts heeft, kan het dat op latere leeftijd wel ontwikkelen.
Hoe ontstaat hooikoorts bij kinderen?
Hooikoorts is een allergie die vaak voorkomt. Zo’n 30.000 kinderen in Nederland hebben er last van. De aanleg voor hooikoorts is vaak al bij de geboorte van je kind aanwezig, maar vaak ontstaan de klachten pas op latere leeftijd. Een kind met hooikoorts is allergisch voor stuifmeel (pollen) van bepaalde planten, grassen of bomen. Hooikoorts wordt daarom ook wel pollenallergie genoemd.
Het afweersysteem van je kind reageert te sterk op het stuifmeel, waardoor het lichaam grote hoeveelheden histamine aanmaakt. Histamine is het stofje dat de allergische reactie in gang zet. De slijmvliezen gaan meer slijm aanmaken en zwellen op. Hierdoor ontstaan hooikoortsklachten.
Wanneer heeft mijn kind last van hooikoorts?
Wanneer je kind precies last heeft van hooikoorts hangt af van de soort allergie. Je kind kan allergisch zijn voor de pollen van bomen, of die van grassen.
Hooikoorts door bomen begint vaak in februari of maart en loopt tot mei. Hooikoorts door gras begint in april en loopt tot augustus. In deze periode kan je kind af en toe een dag last hebben van hooikoorts, of meerdere weken of zelfs maanden achter elkaar. De hooikoortsklachten nemen vaak toe op zonnige en winderige dagen, omdat de pollen dan meer door de lucht worden verspreid.
Tips voor hooikoorts bij kinderen
Als je kind veel last heeft van hooikoorts wil je hem of haar natuurlijk graag helpen. Je kind hele dagen binnen houden is natuurlijk geen oplossing. De volgende tips helpen de klachten van je kind wat te verlichten:
- Bekijk op het internet wanneer er veel pollen in de lucht zitten, bijvoorbeeld op www.pollennieuws.nl.
- Als je kind heftige klachten heeft, begin dan al een week voor de start van het pollenseizoen met het hooikoortsmedicijn.
- Let op waar je je kind laat buitenspelen. Is je kind allergisch voor graspollen? Laat het dan niet op een pas gemaaid grasveld spelen.
- Doe alleen ’s ochtends deuren en ramen open om je huis wat door te luchten. Houd de rest van de dag de deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten, om de pollen buiten te houden. In de ochtend zijn de pollen nog niet erg actief.
- Smeer met een wattenstaafje wat vaseline aan de binnenkant van de neus van je kind. De pollen en stuifmeel blijven dan aan de vaseline plakken en komen niet zo makkelijk in de slijmvliezen van je kind terecht.
- Zorg dat je kind een zonnebril draagt tegen de rondvliegende pollen, zodat ze niet in de ogen van je kind terecht komen.
- Laat je kind ’s avonds in bad gaan of douchen, zodat het stuifmeel weg kan spoelen. Zo neemt je kind het stuifmeel niet mee naar bed.
- Hang de was binnen te drogen, zodat er geen pollen op de was terecht komen.
- Neem je kind gezellig mee naar het strand: aan zee zijn namelijk maar heel weinig pollen.
- Na een regenbui of ’s ochtends vroeg zijn er minder pollen in de lucht. Een goed moment om je kind te laten buitenspelen dus!
Testen op hooikoorts bij je kind
Als je denkt dat je kind hooikoorts heeft, kun je een afspraak bij de huisarts maken. Meestal zijn de klachten heel duidelijk en is verder testen niet nodig. Maar in sommige gevallen kan de huisarts een allergietest bij je kind doen. Hiermee kan de hooikoortsallergie vastgesteld worden. In sommige gevallen stuurt de huisarts je kind door naar een specialist voor zo’n test.
De huisarts of specialist voeren het onderzoek op twee manieren uit: via een allergiehuidtest of een bloedonderzoek.
- Allergiehuidtest
De arts druppelt een druppel vloeistof van bepaalde pollen op de binnenkant van de arm van je kind. Vervolgens prikt de huisarts met een klein naaldje een gaatje door de druppel in de huid. Als er binnen twintig minuten een huidreactie zichtbaar is, bijvoorbeeld een rood bultje, dan is je kind allergisch voor die specifieke pollen. - Bloedonderzoek
De huisarts laat een beetje bloed afnemen en deze onderzoeken op bepaalde antistoffen tegen boom- of graspollen. De uitslag is meestal binnen een paar dagen bekend.
Als uit de test komt dat je kind hooikoorts heeft, kun je gericht starten met een hooikoortsbehandeling.
Hooikoortsbehandeling voor je kind
Een hooikoorts allergie kan helaas niet genezen, al groeien sommige kinderen er wel weer overheen. Daarnaast zijn er medicijnen die de klachten helpen verminderen. Deze medicijnen bevatten antihistamine en zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je neussprays, neusdruppels, oogdruppels en tabletten. Het maakt niet zoveel uit welke toedieningsvorm je gebruikt, dus kies vooral degene die je kind het fijnst vindt.
De werkzame stof in de meeste hooikoortsmedicijnen is cetirizine of loratadine. Deze stoffen zijn veilig voor kinderen vanaf twee jaar en te koop bij de apotheek of drogist. Het is slim om samen met je huisarts te bekijken welk medicijn het meest geschikt is voor je kind, voordat je zelf medicijnen gaat kopen. Het verschilt namelijk per kind welk medicijn het beste werkt.
Immunotherapie bij hooikoorts
Als je kind erg last heeft van hooikoorts, kun je in overleg met de huisarts ook kiezen voor immunotherapie. Dit is een zware therapie die drie tot vijf jaar duurt. Gedurende die tijd slikt je kind dagelijks één tablet óf krijgt het maandelijks een injectie in het ziekenhuis.
In het tablet en de injectie zitten de pollen. Doordat je kind deze stoffen zoveel toegediend krijgt, went het lichaam aan de stof. Hierdoor krijgt je kind na een tijdje minder last van hooikoortsklachten. Helaas kan ook immunotherapie hooikoorts niet helemaal genezen, het kan wel de klachten verlichten.
Wanneer contact opnemen met de huisarts bij hooikoorts?
Hooikoorts is niet gevaarlijk, toch is het in een aantal gevallen verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Neem contact op als:
- Je denkt dat je kind hooikoorts heeft en je daar meer informatie over wilt hebben.
- Je kind veel last heeft van zijn hooikoorts en bijvoorbeeld ook benauwd wordt.
- Je kind medicijnen tegen hooikoortsklachten gebruikt, maar de klachten na vier weken nog niet minder worden.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.