Oorontsteking bij kinderen: wat te doen als je kind oorpijn heeft?
Heeft je kind last van oorpijn? Dat komt meestal door een middenoorontsteking. Oorpijn is erg vervelend, maar kan gelukkig meestal geen kwaad. In de meeste gevallen gaat de ergste pijn binnen twee à drie dagen vanzelf weer over. In deze blog vertellen we je alles over oorpijn bij kinderen, de verschijnselen, hoe het ontstaat én wat je kunt doen als je kind oorpijn heeft.
Spring snel naar:
Hoe ontstaat oorpijn?
Oorpijn ontstaat meestal door een middenoorontsteking. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Als deze ontstoken is, neemt de druk in het oor toe. Hierdoor voelt je kind pijn in het oor.
Is je kind ouder dan vijf jaar? Dan komt een middenoorontsteking minder vaak voor. Na de puberteit komt deze ontsteking nog minder vaak voor.
Hoe ontstaat een middenoorontsteking?
Een middenoorontsteking ontstaat meestal via een gewone verkoudheid . Door de verkoudheid zwellen de slijmvliezen van de neus- en keelholte van je kind op. Vervolgens raakt de verbindingsbuis tussen het middenoor en de neus-/keelholte (de buis van Eustachius) verstopt.
Het middenoor sluit daardoor af. Het verkoudheidsvirus en andere bacteriën kunnen vervolgens een ontsteking in het middenoor veroorzaken. Het vocht van de ontsteking drukt op het trommelvlies van je kind, wat bol gaat staan. Die druk in het oor van je kind veroorzaakt de pijn.
Hoe herken ik een middenoorontsteking bij mijn kind?
Als je kind een middenoorontsteking heeft, heeft het vaak last van de volgende klachten:
- Oorpijn;
- een ziek gevoel;
- koorts;
- loopoor.
Daarnaast zijn baby’s met oorpijn zijn prikkelbaar en drinken ze niet goed. Ze zijn ’s nachts vaak onrustig en wrijven ook meestal over het pijnlijke oor. Peuters met oorpijn kunnen ook diarree of buikpijn hebben, of moeten overgeven . Ze hebben geen zin om te eten en zijn een beetje hangerig.
De ergste pijn verdwijnt gelukkig binnen twee à drie dagen vanzelf weer. Is je kind jonger dan twee? Dan kunnen de klachten wat langer duren.
Wat is een loopoor?
Soms kan je kind een loopoor krijgen bij een middenoorontsteking. Een loopoor is een scheurtje in het trommelvlies waar ontstekingsvocht uit naar buiten stroomt. Dit scheurtje kan ontstaan doordat er bij oorpijn veel druk in het middenoor zit. Het ontstekingsvocht dat naar buiten stroomt, bevat vaak bloed.
Een loopoor klinkt misschien eng, maar het kan gelukkig geen kwaad. Meestal is de pijn direct weg als je kind een loopoor heeft. Het loopoor geneest binnen een week en het trommelvlies gaat bijna altijd vanzelf weer dicht. Als je kind een loopoor heeft mag het gewoon zwemmen, maar je kind moet wel het hoofd boven water houden om duizeligheid te voorkomen.
Medicijnen bij een middenoorontsteking
Je kind kan flink last hebben van de oorpijn. Paracetamol helpt tegen de pijn. Neusspray of neusdruppels werken helaas niet bij een middenoorontsteking.
Zorg dat je voldoende paracetamol geeft. Kijk op de bijsluiter hoeveel paracetamol je kind mag. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Wacht niet met het geven van een nieuwe paracetamol tot de pijn terugkomt, maar geeft de volgende dosis op tijd. Bijvoorbeeld vier keer per dag een paracetamol opgelost in water of drie keer per dag een zetpil.
Helpt dat niet? Overleg dan met de huisarts of je ibuprofen kan geven. In de volgende gevallen mag je kind geen ibuprofen hebben:
- Als je kind jonger is dan een jaar.
- Als je kind astma, uitdrogingsverschijnselen of diarree heeft.
- Als je kind nierproblemen heeft.
Antibiotica zijn vaak niet nodig als je kind een middenoorontsteking heeft. In sommige gevallen kiest een huisarts om wel antibiotica te geven bij een middenoorontsteking. Bijvoorbeeld als:
- Je kind jonger is dan zes maanden;
- je kind jonger is dan twee jaar en een middenoorontsteking aan beide oren heeft;
- je kind zich na drie dagen nog niet beter voelt;
- je kind ernstig ziek is of steeds zieker wordt;
- het loopoor van je kind langer dan een week aanhoudt;
- de middenoorontsteking van je kind begint met een loopoor;
- je kind in het verleden een ooroperatie heeft gehad.
Wanneer contact opnemen met de huisarts bij een middenoorontsteking?
Als je kind een middenoorontsteking heeft, moet je in de volgende gevallen contact opnemen met je huisarts:
- Je kind is jonger dan één maand én heeft koorts ;
- je kind wordt suf;
- je kind wordt steeds zieker;
- als je kind zich na drie dagen nog niet beter voelt;
- als de oorpijn van je kind steeds erger wordt;
- als het oor van je kind van het hoofd af gaat staan;
- als je kind drukpijn voelt achter het oor;
- als je kind minder drinkt dan de helft van wat het normaal hoort te drinken;
- als je kind naast de middenoorontsteking ook nekpijn en/of hoofdpijn heeft;
- als je kind jonger is dan twee jaar en een middenoorontsteking aan beide oren heeft;
- als je kind jonger is dan zes maanden én een middenoorontsteking heeft;
- als je kind ook het syndroom van Down heeft;
- als je kind antibiotica heeft gekregen tegen de oorpijn en de pijn en/of koorts na 48 uur antibiotica nog niet minder is geworden.
Heeft je kind een loopoor bij de middenoorontsteking? Maak dan ook een afspraak met de huisarts:
- Als het oor van je kind binnen één week droog is. De huisarts controleert tijdens de afspraak of het gaatje in het trommelvlies van je kind weer dichtgegroeid is. Vanaf dat moment mag je kind ook weer onderwater zwemmen;
- of als het oor van je kind na één week loopoor nog niet droog is.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.