Somberheid: pak het aan met deze 6 tips
Somberheid en verdriet horen bij het leven. Je ziet het niet altijd aan de buitenkant, maar het komt bij iedereen voor. Heb je hulp nodig in het omgaan met sombere gevoelens? Kijk dan eens naar deze 6 tips.
Wat is somberheid?
Somberheid is een normale reactie op een nare gebeurtenis; door zorgen over geld, werk, relaties, je gezin of gezondheid kun je je somber voelen en dit kan zwaar wegen. Gelukkig is het meestal tijdelijk. Wanneer je merkt of vermoedt dat je somberheid uitgroeit tot een depressie, kun je het beste direct contact opnemen met je huisarts.
Tips om somberheid te verminderen of te voorkomen:
Tip 1: Praat over je somberheid
Houd somberheid niet voor jezelf! Het helpt om er met familie, een vriend of een collega over te praten; mensen hebben hier begrip voor. Daarnaast kan je ook terecht bij bijvoorbeeld je huisarts om te praten over somberheid. Je huisarts kan je indien nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld de praktijkondersteuner ggz.
Hebben de klachten vooral met je werk te maken? Of hebben de klachten invloed op je werk? Dan is het verstandig om een gesprek met je werkgever aan te gaan. Eventueel kan je een bedrijfsarts inschakelen.
Tip 2: Leg de lat niet te hoog voor jezelf
Het is normaal om je af en toe verdrietig te voelen. Heftige ervaringen verwerken kost tijd. Die tijd mag je nemen! Stel dus geen hoge eisen aan jezelf en accepteer dat je verdrietig of boos mag zijn. En belangrijk: wees aardig voor jezelf. Net zo aardig als je tegen een goede vriend van je zou zijn.
Tip 3: Houd regelmaat in je leven
Misschien ervaar je veel drukte in je hoofd en vind je het lastig om een balans te vinden. Het is dan extra belangrijk om ritme in je leven te behouden:
- Ga op normale tijden naar bed. Het is enorm belangrijk om voldoende (nacht)rust te nemen.
- Sta op tijd op en kleed je aan. Van jezelf klaarmaken voor de dag krijg je meestal meer energie dan van in je bed blijven liggen.
- Eet drie keer per dag op vaste tijden.
- Drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs.
- Blijf, als het kan, werk en je hobby’s uitoefenen.
Tip 4: Beweeg minimaal een halfuur per dag
Onderschat de mentale kracht van lichaamsbeweging niet! Beweging is gezond en het geeft je een goed gevoel. Zorg dagelijks voor minimaal een half uur lichaamsbeweging. Maak bijvoorbeeld een wandeling, fiets een stukje of ga in de tuin aan de slag. Heb je moeite om in beweging te komen? Zoek dan naar manieren om bewegen leuk te maken, bijvoorbeeld samen met een vriend of een groep. Dat is gezellig en je kunt elkaar motiveren.
Tip 5: Schrijf je gedachten en gevoelens op
Schrijven helpt! Pak een kladblok en schrijf op waar je over piekert. Dit helpt je om je gevoelens te begrijpen en oplossingen te vinden. Nadat je alles hebt opgeschreven, is het fijn om even te ontspannen. Zo kun je de gedachten en gevoelens weer loslaten. Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier, maar het is raadzaam om even in beweging te komen. Het liefst in de frisse lucht: dat doet wonderen voor een heldere geest.
Tip 6: Zorg voor afleiding en ontspanning
Als je niet lekker in je vel zit, dan is het goed om dingen te doen die je leuk vindt. Zoek afleiding in ontspannende activiteiten, hoe lastig dit ook kan zijn. Maak daarnaast een lijst met dingen die jij fijn vindt om te doen. Probeer niet teveel tijd alleen door te brengen. Iedere dag even naar buiten en bewegen geeft je al snel een beter gevoel.
Wanneer moet je aan de bel trekken bij de huisarts?
Het is normaal om je af en toe somber te voelen; dit is een normale reactie op een nare gebeurtenis. Voel je je vaak somber, aarzel dan niet om een afspraak te maken met de huisarts als je hulp wilt bij het omgaan met verdriet en somberheid.
Somberheid kan overgaan in een depressie. Heb je een depressie, dan voel je je minimaal twee weken lang het grootste gedeelte van de dag somber en interesseert bijna niets je nog. Daarbij heb je ook drie of meer van de volgende klachten:
- Je slaapt steeds slechter of hebt juist veel moeite met uit bed komen;
- je kunt je slecht concentreren;
- je voelt je leeg, nutteloos of schuldig;
- je hebt geen eetlust meer of eet juist veel meer dan vroeger;
- je voelt je traag of juist onrustig;
- je bent bijna elke dag moe;
- je denkt regelmatig aan de dood.
Bel direct je huisarts:
- Als je door de somberheid niet meer goed kunt functioneren;
- als je aan suïcide denkt.
In deze situaties heb je direct hulp nodig. Op de huisartsenpraktijk kunnen ze je helpen met je situatie. Je staat er nooit alleen voor!