Samenwerking tussen Arts en Zorg en NeLL: Pilotstudie AI-gestuurde triage voor innovatieve praktijkvoering in de huisartsenzorg

13 sep 2022

Innovatie

De (huisartsen)zorg kent verschillende uitdagingen die de kwaliteit en toegankelijkheid steeds meer onder druk zetten. Zo blijft de zorgvraag verder stijgen terwijl personeelstekorten groter worden. Innovatieve digitale zorgdiensten kunnen bijdragen aan een oplossing.

Arts en Zorg, de grootste eerstelijns organisatie van Nederland, ervaart bovengenoemde uitdagingen dagelijks. Daarom verkent zij hoe toekomstbestendige huisartsenzorg eruit kan zien. Eén van de mogelijke bijdragen is een AI-gestuurde triage tool, de ‘Klachtenchecker’. Door de triage online te organiseren kan de doktersassistent zich richten op andere werkzaamheden, bijvoorbeeld het assistentenspreekuur. Arts en Zorg is een pilot met de Klachtenchecker gestart op één van haar praktijken. Niet-spoedeisende patiënten met een nieuwe zorgvraag kunnen via het digitale platform Gezond.nl de Klachtenchecker gebruiken. Die stelt geautomatiseerd vragen om het urgentieniveau te bepalen; in sommige gevallen krijgt de patiënt een zelfzorgadvies. Vervolgens wordt de patiënt ook geleid naar de juiste zorgverlener via het juiste kanaal (via zorg op afstand of fysiek consult). Dit is vooral relevant voor grotere praktijken die verschillende zorgverleners hebben. Via het Gezond platform kunnen patiënten dan gelijk een afspraak inplannen.

Arts en Zorg heeft de Klachtenchecker in een gecontroleerde setting ingezet, waarbij de uitkomsten geaccordeerd worden door de zorgverleners van de praktijk. “Door de inzet van Klachtenchecker hebben we efficiëntere planning en agendabeheer waardoor onze assistenten meer tijd hebben voor directe patiëntenzorg,” zegt een huisarts van de pilotpraktijk. Het National eHealth Living Lab (NeLL) en Arts en Zorg hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend om de Klachtenchecker gezamenlijk wetenschappelijk te toetsen. “Goed onderbouwde digitale innovaties, inpassend in bestaande zorgprocessen, bieden mooie kansen op hybride zorgverlening: digitaal waar het kan, face-to-face waar nodig.” Volgens Prof. Niels Chavannes, bestuurslid en oprichter van NeLL.

Indien de pilot succesvol afgerond wordt, is de intentie om de Klachtenchecker in 2023 op meer praktijken in te zetten. Tegelijk met deze opschaling start dan ook een uitgebreide validatiestudie. Amon van den Borg, Bestuurder Arts en Zorg Groep: “Op die manier kan er nog diepgaander gekeken worden naar de uitkomsten van de Klachtenchecker en geanalyseerd worden hoe deze innovatie bijdraagt aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de huisartsenzorg. Het uiteindelijke doel is om te bepalen of de Klachtenchecker autonoom in de Nederlandse huisartsenzorg ingezet kan worden als onderdeel van de oplossingsgerichte diensten van ons Gezond platform.”