Videoafspraak

Hoe werkt een videoafspraak?

Bij een videoafspraak heeft u een gewone afspraak met uw zorgverlener. Het enige verschil is dat u niet in dezelfde ruimte zit, maar elkaar ziet in een beveiligde online omgeving. Tijdens de videoafspraak kunt u uw gezondheidsklacht of vraag bespreken. Doordat de zorgverlener u kan zien, kunnen jullie nog steeds fysieke onderwerpen bespreken, zoals een huiduitslag. Een videoafspraak is geheel gratis en duurt even lang als een afspraak in de huisartsenpraktijk. 

Hoe kan ik een videoafspraak maken?

Als u staat ingeschreven bij Arts en Zorg kunt u online een afspraak maken voor een telefonische afspraak, videoafspraak of een afspraak op praktijk. Dit doet u via onze digitale patiëntenomgeving HuisartsDichtbij. Na het plannen van uw afspraak ontvangt u een bevestiging per mail. Hier staat een link naar de videoafspraak. Klik een paar minuten voor de afspraak op de inloglink en u komt in de digitale wachtkamer van de videoafspraak terecht. De zorgverlener start de afspraak. U hoeft zelf niets te downloaden voor de videoafspraak. 

Voor wat voor gezondheidsvragen kan ik een videoafspraak inplannen?

Een videoafspraak kunt u voor ieder onderwerp inplannen waar u normaal gesproken ook een afspraak op de praktijk voor maakt. Heeft uw kind bijvoorbeeld koorts? Dan kan er een videoafspraak ingepland worden omdat de huisarts uw kind kan zien. Na een videoafspraak, kan er nog altijd een afspraak in de praktijk worden gemaakt. De videoafspraak is niet voor spoedeisende hulp. Bel in dat geval direct naar de spoedlijn van uw praktijk. 

Wat gebeurt er als ik later dan de afgesproken tijd de videoafspraak open?

Net als bij een normale afspraak is het bij een videoafspraak ook belangrijk dat u op tijd bent. Wanneer u later inlogt, hangt het af van de andere afspraken van de zorgverlener of deze nog tijd heeft om u te helpen. Dit kunnen we niet verzekeren. Wanneer u voor het eerst een videoafspraak bij ons heeft, is het handig om van tevoren goed te controleren of alles werkt (uw camera/webcam, internetverbinding en microfoon). Zodra u op de link naar de videoafspraak klikt, kunt u dit in uw browser zoals Safari of Google Chrome testen voordat de  afspraak echt begint. Neem de tijd om dat uit te proberen voordat de videoafspraak met de zorgverlener start.

Wat kan ik doen als ik technische problemen ervaar?

Als u technische problemen ervaart (voor of tijdens de afspraak), kunt u via de chat of telefonisch contact met uw praktijk opnemen. 

Wat zijn de technische eisen voor een videoafspraak?

U kunt met uw huisarts videobellen via uw computer, smartphone of tablet. Hiervoor hoeft u geen programma te installeren. U heeft wel een goede internet browser nodig (Google Chrome, Mozilla Firefox of Safari), een werkende camera of webcam en een microfoon (ingebouwd in het apparaat of los). Als u wilt bellen met de iPad heeft u minstens iOS versie 10 nodig. Voor vragen kunt u iedere dag tussen 12.00 en 17.00 uur chatten met onze zorgverleners. 

Is een videoafspraak wel veilig?

De videoafspraak is in onze beveiligde online omgeving waarvoor u moet inloggen met uw DigiD. Alleen u krijgt een link naar het videogesprek toegestuurd naar het e-mailadres dat is gekoppeld aan uw account. Door de veilige, eenmalige verbinding kan er niemand anders meekijken. Daarnaast worden gesprekken niet opgenomen of bewaard