Luieruitslag bij je baby behandelen en voorkomen
Luieruitslag, luiereczeem of luierdermatitis: vervelende huiduitslag op de billetjes van je baby. 35 tot veertig procent van de baby's tussen de negen en twaalf maanden heeft er wel eens last van. Maar wat is het precies? Hoe ontstaat het? En hoe behandel je luieruitslag? Lees snel verder.
Wat is luieruitslag?
Wanneer je baby luieruitslag heeft, is de huid rondom de billen en bovenbenen geïrriteerd. De huid is rood en schraal. Soms ontstaan er zelfs blaasjes en wondjes. Gevaarlijk is de uitslag niet, maar je baby kan het wel als zeer onprettig ervaren en er veel door huilen.
Hoe ontstaat luieruitslag?
Luieruitslag of -eczeem ontstaat door het dragen van een luier. In de urine en ontlasting van de baby zitten stoffen die invloed hebben op de pH-waarde van de huid. Samen met de wrijving tussen de luier en de huid veroorzaakt dit een warme, vochtige, broeierige omgeving. De huid wordt week en raakt geïrriteerd.
Deze andere factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van luieruitslag:
- Het niet goed schoonmaken van de huid onder de luier;
- luiers niet vaak genoeg verschonen;
- je baby heeft diarree;
- je baby is gevoelig voor eczeem;
- een behandeling met een antibioticakuur.
- Schimmelinfecties. Dit is een hardnekkige vorm van luieruitslag. Bij een schimmelinfectie zijn er vaak rode bultjes of blaasjes met witte pus te zien. Neem meteen contact op met de huisarts wanneer je een schimmelinfectie vermoedt.
- Ook zou er een relatie zijn tussen luieruitslag en het doorkomen van de tandjes, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.
Luieruitslag behandelen en voorkomen: 6 tips!
Luieruitslag is goed te behandelen met deze tips:
- Verschoon de luier vaak
Verschoon je baby minimaal acht keer per dag. Verschoon ook meteen wanneer je merkt dat de luier vies is. Zo draagt je baby nooit lang een warme, broeierige luier, waardoor irritatie kan ontstaan.
- Houd de billen goed schoon
Maak de babybilletjes goed schoon. Ga zacht maar grondig te werk.
- Gebruik water en de juiste doekjes
Gebruik voor het schoonmaken lauw water of pH-neutrale, ongeparfumeerde doekjes. Laat de billetjes goed drogen.
- Smeer zinkzalf
Een dun laagje zinkzalf of zinkolie beschermt de huid tegen vocht en heeft een ontsmettende werking. Sudocrem is een veelgebruikte crème die goed werkt. Het bevat onder andere zink maar ook verzachtende olie.
- Doe luier niet te strak
Als je de luier niet te strak vast maakt, kan er lucht door de luier circuleren.
- Extra absorberende luiers
Extra absorberende luiers kunnen de warme en vochtige omgeving in de luier verminderen.
Met luieruitslag naar de huisarts
Met luieruitslag hoef je in principe niet naar de huisarts. Is de uitslag na een week nog niet weg of wordt de uitslag erger? Neem dan wel even contact op. Er is een kans dat je baby dan een kleine behandeling nodig heeft, zoals een speciale crème. Soms kan er ook een schimmel- of candida-infectie uit ontstaan. Een specifieke behandeling is dan sowieso nodig.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.