Keelontsteking bij kinderen: symptomen en tips
Heeft je kind last van keelpijn? Dat is heel normaal. Ieder kind heeft weleens last van keelpijn. Soms is het alleen een beetje een vervelend gevoel, maar keelpijn kan ook heel pijnlijk zijn en het moeilijk maken om te praten of te slikken. In deze blog lees je alles over keelpijn en keelontsteking bij kinderen, hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen.
Spring snel naar:
- Wat is keelpijn bij kinderen?
- Hoe ontstaat keelpijn bij kinderen?
- Hoe herken je de symptomen van keelpijn bij je kind?
- Tips en adviezen als je kind keelpijn heeft
- Medicijnen bij keelpijn bij kinderen
- Wat als je kind vaak een keelontsteking heeft?
- Keelamandelen verwijderen bij mijn kind: hoe werkt dat?
- Wanneer contact opnemen met de huisarts bij keelpijn
Wat is keelpijn bij kinderen?
Als je kind keelpijn heeft, komt dat vaak door een verkoudheid . De ene keer valt de keelpijn reuze mee en is het alleen een beetje vervelend, een volgende keer is de keel flink rood, zijn de klieren gezwollen en de keelamandelen ontstoken. Dan doet praten en slikken flink veel pijn.
Keelpijn is een kinderziekte die vaak voorkomt. Het hoort er een beetje bij. Dat komt omdat de weerstand van kinderen zich in de loop der jaren nog verder moet ontwikkelen. Iedere keer als je kind ziek wordt, bouwt het een beetje meer weerstand op voor de toekomst. Daarom komen keelontstekingen veel minder vaak voor vanaf het moment dat kinderen ouder dan zeven jaar zijn.
Hoe ontstaat keelpijn bij kinderen?
Keelpijn bij kinderen ontstaat vaak door een virus. Meestal wordt keelpijn door het verkoudheidsvirus veroorzaakt. Een ontsteking in de keel vanwege een bacterie komt minder vaak voor. Bij jongeren wijst keelpijn soms op de ziekte van Pfeiffer.
Hoe herken je de symptomen van keelpijn bij je kind?
Als je kind keelpijn heeft, kun je dit aan de volgende klachten herkennen:
- De keel van je kind kan erg rood zijn.
- Je kunt de klieren voelen in de hals van je kind, soms kun je de klieren zelfs zien zitten.
- De twee keelamandelen (de amandelvormige zwellingen links en rechts achterin de keel van je kind) zijn ontstoken: je ziet dat ze groter zijn dan normaal.
- Vaak is je kind ook verkouden.
- Als je kind nog niet goed kan praten, kan het moeilijk aangeven dat het keelpijn heeft. Je kunt het dan opmerken omdat je kind meer huilt dan normaal, weinig drinkt, koorts heeft en ’s nachts onrustig is.
Tips en adviezen als je kind keelpijn heeft
Heeft je kind last van keelpijn? De volgende adviezen kunnen helpen om de pijn wat te verzachten:
- Zorg dat je kind regelmatig wat drinkt, op een dropje zuigt of een waterijsje eet. Het vocht verzacht de keelpijn. Je hebt geen speciale zuigtabletten nodig. Het is niet bewezen dat speciale zuigtabletten beter werken dan zuigen op een dropje of zuurtje.
- Geef je kind wat extra aandacht door samen een spelletje te doen of voor te lezen uit een boek. Dat leidt je kind af van de pijn.
- Je kind hoeft niet thuis of in bed te blijven, maar zorg wel dat het genoeg rust krijgt;
- Heeft je kind koorts ? Zorg dan dat het dunne kleding draagt die losjes om het lichaam zit en geef het een lakentje in bed. Zo kan het lichaam goed de warmte kwijt. Heeft je kind het koud? Geef het dan tijdelijk een extra dekentje.
- Je kunt je kind paracetamol geven tegen de pijn. Volg goed de bijsluiter en kijk hoeveel en hoe vaak je je kind paracetamol mag geven. Geef de paracetamol op vaste tijden en niet pas als de pijn weer terug komt.
Medicijnen bij keelpijn bij kinderen
Een keelontsteking gaat gelukkig vaak vanzelf weer over. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Je kind herstelt er meestal niet veel sneller van én antibiotica kunnen wel nadelige gevolgen hebben zoals bepaalde allergische reacties, bijwerkingen of bacteriën die ongevoelig worden voor antibiotica.
Wat als je kind vaak een keelontsteking heeft?
Heeft je kind vaak last van keelpijn? Vaak heeft je kind dan ook ontstoken amandelen. Sommige kinderen worden erg ziek van ontstoken amandelen, waardoor ze een tijdje niet naar school kunnen. Als dit vaak voorkomt, kun je met je huisarts bespreken wat je het best kan doen:
- Heeft je kind maximaal drie keer per jaar last van een ontsteking aan de amandelen? Dan is het vaak het beste om te wachten tot ze wat ouder zijn en wat meer weerstand opgebouwd hebben. Als kinderen ouder dan zeven jaar zijn, komen keelontstekingen veel minder vaak voor;
- Heeft je kind tussen de vier en zes keer per jaar last van een ontsteking aan de amandelen? Je kunt dan de amandelen laten verwijderen of wachten tot je kind ouder dan zeven jaar is. De huisarts bespreekt de voor- en nadelen van beide opties met je;
- Heeft je kind minimaal zeven keer per jaar last van een ontsteking aan de amandelen? Of is de ontsteking minder vaak maar wel flink ernstig? Dan kan het helpen om de keelamandelen van je kind te laten verwijderen.
Keelamandelen verwijderen van mijn kind: hoe werkt dat?
Als je kind vaak een keelontsteking krijgt, kun je er samen met de huisarts voor kiezen om de keelamandelen van je kind te laten verwijderen. Dat noemen we ook wel de amandelen knippen. Dit gebeurt via een operatie, die de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) uitvoert.
Je kind wordt hierbij onder narcose gebracht. Vervolgens maakt de kno-arts de keelamandelen los van de keel en haalt ze eruit. Na de operatie blijft je kind nog een paar uur tot maximaal een dag in het ziekenhuis.
In het begin doet de keel van je kind pijn. Eten en drinken gaat moeilijk omdat het slikken pijn doet. Na vijf dagen wordt de pijn minder. In de tussentijd kun je je kind paracetamol geven. Ook een waterijsje doet wonderen tegen de pijn. Je kind kan prima leven zonder de keelamandelen en zal er weinig van merken dat hij of zij ze niet meer heeft.
Wanneer contact opnemen met de huisarts bij keelpijn
Een keelontsteking gaat meestal vanzelf weer over, zonder dat je hiervoor naar de huisarts moet. In sommige gevallen is het wel belangrijk om naar de huisarts te gaan. Neem direct contact op met de huisarts als je kind een keelontsteking heeft én:
- Benauwd is;
- de ademhaling van je kind piept, giert of een ander geluid maakt;
- blauw ziet;
- erg ziek is;
- niet meer kan slikken of drinken;
- veel kwijlt;
- jonger is dan drie maanden én koorts krijgt;
- de mond bijna niet meer open kan krijgen.
Ook in de volgende gevallen is het belangrijk contact te leggen met de huisarts:
- Als je kind langer dan tien dagen keelpijn heeft;
- als je kind steeds zieker wordt;
- als je kind vaste medicijnen gebruikt en/of een chronische ziekte heeft.
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk onze dichtstbijzijnde locatie.