Een zonnesteek: herkennen, voorkomen en behandelen
Te lang buiten in de zon geweest? Iets waar ‘te’ voor staat is natuurlijk nooit goed en al helemaal niet in combinatie met zon. Als je lichaam te lang is blootgesteld aan de zon kan je uitdrogen en oververhit raken. Je krijgt dan een zonnesteek en zo’n hitteberoerte kan gevaarlijk zijn. Wat is een zonnesteek precies en wat moet je doen als je er eentje hebt opgelopen? Dat lees je hier!
Wat is een zonnesteek?
Je kent het vast wel: je ligt lekker in de zon en begint te zweten. Dat is logisch: je lichaam moet de warmte die je van de zon krijgt ergens kwijt. Door het zweten koelt je lichaam vanzelf weer af. Tot nu toe is er niks aan de hand. Maar als je méér vocht verliest dan je binnenkrijgt, gaat het mis. Je lichaam heeft dan uiteindelijk te weinig vocht om te verdampen, waardoor de temperatuur in je lichaam stijgt. Hoe werkt dat precies?
Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, raken je romp, armen en benen slecht doorbloed. Uiteindelijk worden ze bleek en stoppen ze met zweten. Het gevolg hiervan is dat de temperatuur in je lichaam hoger wordt omdat je niet meer zweet en je lichaam zo niet kan afkoelen. Dit kan gevaarlijk zijn! Zorg dus altijd voor die extra flesjes water in je tas, waar je ook heen gaat.
Waaraan herken je een zonnesteek?
Heb je een gloeiende huid, ben je aan het zweten en krijg je uit het niets ineens kippenvel? Dan kan het zijn dat je een zonnesteek hebt opgelopen. Andere veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, braken en flauwvallen. Heb je andere klachten en wil je zeker weten of je een zonnesteek hebt? Neem dan contact op via de chat of met je arts.
Dit moet je doen als iemand een zonnesteek heeft:
Leg diegene zo snel mogelijk in een koele omgeving neer, zo ver mogelijk uit de zon. Laat de persoon daar goed uitrusten en water drinken. Is iemand heel erg aan het gloeien? Zet de persoon dan, als het lukt, onder een koele douche. Blijft de persoon braken, is de persoon heel onrustig en verward of raakt de persoon buiten bewustzijn? Bel dan 112.
Dit moet je doen als iemand (bijna) flauwvalt van de hitte:
Wanneer je vol in de zon bent en te weinig drinkt, kan het maar zo gebeuren dat je flauwvalt. Maar wat moet je precies doen als je ziet dat iemand bijna flauwvalt? Leg diegene zo snel mogelijk plat op de grond. Zo stroomt er meer bloed naar de hersenen en kan de persoon niet meer hard neervallen en zich bezeren. Zorg voor schaduw en een koele omgeving; de persoon mag niet direct in contact komt met zonlicht. Heeft de persoon strakke kleding aan, een sjaal omgeknoopt of een tas om? Maak deze dan los. Zorg daarnaast ook voor genoeg frisse lucht en wapper met iets in het gezicht voor wat frisse koele wind. Probeer de person ook water te laten drinken.
En wat als iemand echt flauwvalt?
Reageert iemand langer dan twee minuten niet meer op praten, knijpen of schudden? Bel dan 112. Valt iemand flauw, maar komt de persoon binnen een korte tijd weer bij? Dan hoef je geen 112 te bellen. Laat de persoon na het bijkomen wel nog minstens tien minuten rustig liggen.
De zon is dus zeker niet zonder gevaren, hoe lekker die soms ook kan zijn. Wees alert en bereid je altijd goed voor!
Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.