Dit is de beste voorbereiding op je huisarts consult
Of je nu bij je huisarts langsgaat voor een kleine of grote vraag: een goede voorbereiding is het halve werk. Het gesprek duurt meestal maar een paar minuten en dan wil je natuurlijk niets vergeten. Daarom hier een checklist zodat je goed bent voorbereid om alle informatie te krijgen die je nodig hebt van je huisarts.
1. Schrijf je klacht(en) op
Als jij de informatie alvast verzamelt, dan kan de huisarts jou direct goed helpen. Schrijf daarom zo veel mogelijk op over de reden waarom je op consult bent. Waar heb je precies last van, sinds wanneer, is het al eens onderzocht en wat gebeurde er toen, wat denk je zelf dat het is? Denk hierbij vooral aan de grote lijnen. Het zou zonde zijn als je iets vergeet te vertellen. Nu weet je zeker dat je niets overslaat of met een mond vol tanden komt te staan.
2. Vergeet je medicijnen niet
De dokter moet alles van je weten voordat hij of zij een advies kan geven. Daarbij zijn medicijnen ontzettend belangrijk. Weet jij de exacte naam van pillen die je slikt en hun dosering? Die medicijnen zijn moeilijk te onthouden, dus je kunt ze het beste van tevoren even opschrijven, een foto maken of zelfs meenemen.
3. Vertel veel aan de doktersassistent
Bij het maken van een afspraak met de huisarts kun je al veel vertellen aan de assistent. Je bent natuurlijk niets verplicht, maar assistenten kunnen je goed op weg helpen. Deze zijn opgeleid om je advies te geven, in te schatten wat er aan de hand is of zelfs een dubbel consult in te plannen. Ook kunnen ze je klachten noteren zodat de huisarts zich op het consult kan voorbereiden.
4. Maak een vragenlijstje
Bedenk goed wat je wilt vragen over je klacht en wat je wilt weten over de behandeling. Domme vragen bestaan niet. Neem je vragenlijstje mee naar de afspraak, zodat je niets vergeet te vragen. Goede vragen zijn bijvoorbeeld:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
Als je het antwoord van de dokter niet helemaal begrijpt, zeg dat dan vooral. Dan kan de dokter het op een andere manier uitleggen.
5. Doe alvast wat speurwerk
Soms kan het helpen om op de juiste sites, zoals bijvoorbeeld Thuisarts, alvast je klachten te onderzoeken. Zo kun je veel gerichter naar de huisarts toe. Je zult hier bijvoorbeeld advies vinden zoals: 'Heb je ook nog last van je elleboog als je hem boven je hoofd tilt? Dan kan er een van deze opties aan de hand zijn.' Hieruit kun je extra vragen verzamelen die je aan de huisarts kunt stellen. Pas wel op: trek geen onnodige conclusies uit wat je online vindt. Niet alles wat online staat klopt of heeft betrekking op jouw situatie. Gebruik het consult bij de huisarts om professioneel advies te krijgen.
6. Hoe nu verder?
Wanneer het consult voorbij is, is het natuurlijk nog niet einde verhaal. Als de huisarts je advies geeft, vergeet dan niet te vragen wat er hierna gaat gebeuren. Wat zijn mijn mogelijkheden na dit consult? En wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden? Thuis of samen met de huisarts kun je overwegen wat je het best kunt doen.