Trichomonas: wat is het en hoe behandel je het?

Trichomowat? Trichomonas! Een soa, ofwel seksueel overdraagbare aandoening, die wordt veroorzaakt door een parasiet. Gelukkig komt deze soa weinig voor in Nederland. Krijg je het toch, dan is het goed te behandelen. Wat trichomonas precies is, hoe je het herkent en wat je ertegen kunt doen? Dat lees je in deze blog!

Spring snel naar:

Man met zijn hand op vrouw haar rug

Wat is trichomonas? 

Trichomonas, of trichomonas vaginalis,  is een seksueel overdraagbare aandoening in de vorm van een parasiet. De parasiet veroorzaakt een ontsteking aan de vagina, plasbuis of blaas. Gelukkig is dit geen ernstige ontsteking en is trichomonas goed te behandelen.

Welke symptomen geeft trichomonas? 

Meestal geeft trichomonas geen symptomen. Dat betekent niet dat je niet besmettelijk bent. Dit is extra vervelend, omdat je zo ongemerkt trichomonas aan een ander kunt doorgeven. Krijg je wel klachten? Dan ontstaan deze meestal één tot vier weken na de besmetting. In sommige gevallen krijg je pas klachten jaren na de besmetting.

Mogelijke trichomonas symptomen bij vrouwen:

  • Veel vaginale afscheiding, soms geelgroen met schuimbelletjes of met een vieze geur;
  • vaginale jeuk;
  • rode, dikke schaamlippen;
  • pijn bij het plassen;
  • binnenkant van de vagina is rood, dik en pijnlijk;
  • ben je zwanger? Dan kan trichomonas soms problemen geven als het te vroeg breken van de vliezen of een te vroege geboorte van je baby.

Mogelijke trichomonas symptomen bij mannen:
Mannen hebben bijna nooit klachten als ze trichomonas hebben. Dat betekent niet dat ze niet besmettelijk zijn voor anderen. Als mannen klachten hebben dan:
 

  • Hebben ze ’s ochtends soms een beetje afscheiding;
  • kan plassen een branderig gevoel geven.

Hoe krijg je trichomonas-infectie?

Trichomonas wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet kan worden overgedragen wanneer je onveilige seks hebt. Trichomonas wordt met name overgedragen bij vaginale seks, wanneer de slijmvliezen van de geslachtsorganen met elkaar in aanraking komen.

Voorkom trichomonas: vrij veilig

Je kent het gezegde vast wel: voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk ook voor trichomonas. Veilig vrijen is de beste manier om trichomonas te voorkomen.
 

  • Gebruik een mannen- of vrouwencondoom tijdens de seks, zowel bij vaginale als anale als orale seks.
  • Heb je een nieuwe vaste relatie? Doe beiden een soa test voordat je besluit om zonder condooms verder te gaan. Als je (nog) geen kinderen wilt, denk dan samen na over anticonceptie.
  • Zorg dat je condooms bij je hebt als je (misschien) seks hebt en ga er niet van uit dat de ander dit regelt. Bedenk dat je altijd nee mag zeggen als jullie beiden geen condoom hebben.
  • Zorg dat je niet hetzelfde condoom gebruikt als je wisselt van standje. Ga dus niet eerst met hetzelfde condoom in de anus en dan in de vagina.

Soa-test: trichomonas. Hoe werkt dat? 

Als je denkt dat je misschien trichomonas hebt, is het zinvol om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan dan een soa-test bij je afnemen. Testen heeft pas zin vanaf vier weken nadat je seks hebt gehad, omdat de parasiet pas op dat moment kan worden aangetoond.

Bij een trichomonas test voor vrouwen haalt de huisarts met een wattenstokje afscheiding uit de vagina. Dit wattenstokje wordt door het laboratorium getest. Mannen worden op trichomonas getest via een urineonderzoek. Het is vooral belangrijk om het eerste beetje urine op te vangen in het potje, daar zitten de meeste bacteriën en parasieten in. De uitslag van beide onderzoeken is meestal binnen een paar dagen bekend.

Trichomonas behandelen

Blijkt uit de test dat je trichomonas hebt? Dan schrijft de huisarts je medicijnen voor. Je krijgt vier pillen metronidazol, die je in één keer tegelijk slikt. Je mag vervolgens drie dagen geen alcohol drinken. Het medicijn doodt de parasiet. Naast dat jij de antibioticakuur gebruikt, is het belangrijk dat je seksuele partner(s) van de afgelopen vier weken ook dit medicijn slikt, zodat jullie elkaar niet opnieuw besmetten.

Voorkom verspreiding van trichomonas

Heb je een trichomonas-infectie? Informeer dan zo snel mogelijk je (vroegere) seksuele partner(s), tot minimaal een vier weken terug. Het is belangrijk dat zij ook een test doen, ook als ze geen klachten hebben. Zo voorkom je de verdere verspreiding van trichomonas.

Het kan best spannend zijn om je partner(s) hiervoor te waarschuwen. Als je dit zelf niet goed durft, kun je ook de GGD vragen om je te helpen of naar de website Partnerwaarschuwing.nl gaan. Via deze website kun je anoniem seksuele partner(s) waarschuwen. Vraag je huisarts om een code om gebruik te maken van deze service.

Contact opnemen met de huisarts bij trichomonas

Als je denkt dat je mogelijk trichomonas hebt, is het belangrijk om altijd contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan je helpen:
 

  • Als je je wilt laten testen op trichomonas of andere soa’s;
  • als je (ex)partner trichomonas heeft;
  • als je verschijnselen hebt van trichomonas;
  • als de klachten na behandeling niet weggaan of terugkomen.